Print this page

Muharem Bazdulj u Petrovcu

Veče sa Muharemom Bazduljom nikada nije isto i ne traje kao druge književne večeri. Tako je u bilo na gostovanju u Petrovcu, razgovor sa piscem potrajao gotovo sat i po vremena.

Bazdulj je regionalnoj javnosti poznat kao jako nadaren i plodan pisac, polemičar, kolumnista, Jugosloven koji piše na srpskohrvatskom jeziku, slobodan duh i čovjek koji živi za pisanje i od pisanja. Sa samo četrdeset i dvije godine objavio je petnaestak knjiga i legitimisao se kao jedno od najupečatljivijih imena mlađe srednje generacije na ex-YU prostoru.


Na autorskoj večeri u Petrovcu Muharem Bazdulj je sugestivno ali i kroz brojne anegdote, citate i reference predstavio poetiku svojih romana. Bez lažne skromnosti i bez patetične distance, za svoju najbolju knjigu izabrao je roman APRIL NA VLAŠIĆU. S druge strane, o najnovijoj knjizi KVADRATNI KOREN IZ ŽIVOTA koja je objavljena prošle godine, rekao je da je to roman o variranju epohe ali i o drugačijem čitanju ličnog i bolnog iskustva glavnog junaka, u rasponu od godina građanskog rata u Bosni devedesetih do danas.


Bazduljev upliv u medijima, ponajviše izražen kroz kolumne u veoma uticajnim novinama (Politika, Vreme, Danas, Oslobođenje, Nedeljnik), odlikuje, prema autorovim riječima, potraga za zajedničkim karakteristikama identiteta svih naroda i vjera koje dijele prostor bivše Jugoslavije. U tom kontekstu je na inventivan način skicirao delikatne teme i velike pisce – Andrića, Krležu, Crnjanskog, Jergovića, Kurcia Malapartea, kao i sumnje koje uokviruju egzistenciju muslimana u srpskom nacionalnom biću, pitanja jezika u državama bivše Jugoslavije, potrebu za iskazivanjem stava koji mora biti imanentan piscu i koji određuje pisca.


Podsjetio je, ne bez divnog autocinizma, da kao neko ko je rođen u Travniku u Bosni, nikada neće biti najveći pisac iz Travnika jer je zauvijek na tom mjestu Ivo Andrić, iz čijeg je dvorišta kao dječak krao jabuke.
U završnici razgovora, kroz niz pitanja koja traže iskren i brz odgovor, Muharem Bazdulj je na pitanje – Mehmed paša Sokolović ili Emir Kusturica? lako odgovorio – Mehmed paša Sokolović.

PODIJELI