Print this page

Zeleno svjetlo za Kraljičinu plažu upšrkos protivljenju Opštine

Glavni državni arhitekta Dušan Vukasnović dao je saglasnost na idejno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža“ sa depadansima, koji u stoljetnom Miločerskom parku namjerava da gradi kompanija „Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa. Vuksanović nije prihvatio stav Opštine Budva, da se u ovoj, jednoj očuvanoj zelenoj zoni na budvanskoj rivijeri ne grade stanovi za tržište.

Podsjećamo, Vladino preduzeće HTP „Miločer“ je „Adriatic properties-u“ u četvorodecenijski zakup, sada već poručeni hotel „ Kraljičinu plažu, kao i na 90 godina zemljište za izgradnju depadanasa, odnosno 66 apartmana za tržište.


Opština je svojevremeno onemogućila izdavanje građevinske dozvole, kada joj je Ministarstvo održivog razvoja i turizma priznalo svojstvo stranke u postupku. Međutim, donošenjem novog zakona, procedura je išla u korist Statisove firme, uprkos jasnom stavu nove budvanske vlasti da se ne dozvoli betonizacija Miločerskog parka. Skupština opštine je prije dvije godine donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan u budvanskoj Skupštini kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.


„Iz izloženog pravnog i činjeničnog stanja stvari Glavni državni arhitekta je našao da su se stekli uslovi za davanje saglasnosti HTP „Miločer“ i „Adriatic properties“ na idejno rješenje za izgradnju hotela „ Kraljičina plaža“ „, navodi se u rješenju uz podsjećanje kako je tekao cijeli spor oko davanja saglasnosti.


Kako se navodi u idejnom rješenju na koje je Vuksanović dao zeleno svjetlo hotelski rizort “Miločer“ kompoziciju hotela čine dva nadzemna dijela, sjeverni i južni, koji su prizemnom i jednom podrumskom etažom povezani u funkcionalnu cjelinu.


„Planirana spratnost hotela je 2Po+Pr+4 ( dvije podrumske etaže, prizemlje i četiri sprata). Visina hotela od kote prizemlja (nivo saobraćajnice) do atike krova je 21,84 metara. Vertikalna komunikacija je obezbijeđena stepeništem i liftovima. Glavni ulaz u hotel je sa istočne strane u nivou zajedničkog prizemlja. U istoj zoni su planirani zajednički sadržaji: lobi, internacionalni restoran, restoran a la card, glavni restoran sa 210 stolica, lobby bar, igraonica, zatvoreni bazen, Spa i teretana. Osim zajedničkih sadržaja na nivou prizemlja se nalazi i administracija kao i dio smještajnih jedinica ( tri apartmana i 11 hotelskih soba)“, stoji u idjenom rješenju.


Budući hotel imaće od prvog do četfvrtog sprata sobe.
„Ukupan smještajni kapacitet je 126 ključeva (262 kreveta) od čega je 60 hotelskih soba i 66 apartmana. Površine hotelskih soba su od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Strukturu apartmana, zavisno od veličine, su od 62 do 317 kvadrata, i čine ga ulazni hol sa toaletom, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, degažman, dvije do četiri sobe (sa kupatilom i garderoberom), radna soba, prostorija za osoblje, terasa sa pripadajućim zelenilom. Apartmani su projektovani kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Sve terase su ozelenjene i pružaju gostima doživljaj planinskog zelenila.Za lica sa invaliditetom predviđeno je 11 soba u prizemlju“, stoji u idjenom rješenju.
”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan” i „ Vile Miločer” kao i hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG „Budvanska rivijera“ odnosno HTP Miločer. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana” „ Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina dato na 90 godina zakupa.

PODIJELI