Gošća Književne komune Lana Bastašić

Literarni program KNJIŽEVNA KOMUNA u Petrovcunastavlja se u srijedu 14. avgusta gostovanjem mlade i veoma uspješne književnice Lane Bastašić.

Lana Bastašić je rođena 1986. godine u Zagrebuodrasla je u Banja Luci.

Iza sebe ima dvije zbirke pričajednu zbirku poezije i jedan roman za djecute je proglašena zajugoslovensku Elenu Ferante”. Svaka od njenih knjigakrunisana je nagradomtako da je ona dobitnicanagrade Zija DizdarevićUlaznica i KarverNjen roman prvijenac “Uhvati zeca” uvršten je u uži izbor za NIN-ovunagradu za najbolji roman godine.

Trenutno živi i radi u Barselonigdje u školi zaknjiževnost “Bloom” drži kurs koji se bavi stvaralaštvomDžejmsa Džojsa.

UHVATI ZECA nije još jedna priča o ratu, i nije tek jošjedna priča o prijateljstvuni o Bosni. Roman je svakakobaziran na posljedicama devedesetih godinanaposljedicama rata, iako tu riječ nećete pronaći međukoricama ove knjige. Ali jasno ćete vidjeti da je razoriosve, i Bosnu, i prijateljstvo, i Le(j)lu koja mijenja ime u toku rata, i Saru koja mijenja zemlju, i sve što je moglapromijeniti. Lana Bastašić konstrukcijom romanaparafrazira “Alisu u zemlji čuda” i sa tom knjigom pravivišestruke paralele – strukturalnepsihologizacijskepoetskeRoman ima 12 poglavlja, a svako poglavlje je ogledalo jednom poglavlju iz Alise.

Roman “Uhvati zeca” govori o tome kako je biti ženaneprekidnog tranzitalutanja između prinudnihdodijeljenih domova i onih imaginarnih koje same gradimo i ponovo osvajamo.  Roman govori prvenstvenoženskom prijateljstvušto je te kako zahtjevanzadatakpotrebno je mnogo vještine kako pisati o ženikako stvoriti ženski identitet, a da on nije odbljesaknekog muškarcanego da taj identitet postoji sam zasebe.

Razgovor tokom autorske večeri Lane Bastašić vodićeknjiževnik Đorđe Gregović. Program počinje u 21 sat naotvorenom platou ispred SD Crvena Komuna u Petrovcu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja