Print this page

Nagrađivani filmovi i premijerni koncerti na budvanskom festivalu "Novi val"

Peti Festival “Novi val” zakazan je za 6. i. 7 septembar kada će tokom dvodnevnog programa u Budvi biti prikazani neki od najzanimljivih, nagrađivanih kratkometražnih filmova iz okruženja, te priređeni koncerti  pet kantautora odnosno bendova sa nezavisne kulturne scene Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U budvanski Stari grad dolazi dio ekipe  filma "Mi smo videli leto", koji je pravo osvježenje na regionalnoj sceni - suptilna dvadesetominutna priča o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi između dva momka i jedne djevojke. Režiser Nikola Stojanović je na tek završenom Sarajevo Film Festivalu osvojio nagradu za najbolji studentski film -“Šerbet”,  takođe vrlo emotivan i erotičan kratki film koji organizatori najavljuju za septembar sledeće godine.

Ovog septembra “Novi val” predstavlja i izrazito duhovito djelo “Silvio zmaj” “režiserke Lucije Bosančić,  čiji je glavni junak slojevit lik - nesnađeni "klipan" koji laže kad zine,  sklon je čak  i nasilju, a u pozadini njegovog ponašanja je kompleksan odnos sa ocem koji je teško bolestan.

Dvadesetominutni “Peloid”, u režiji Bojana Stijovića, koji takođe za temu ima kompleksne i neriješene odnose između oca i sina,  predstaviće koscenarista i jedan od glavnih glumaca- Stefan Bošković - prema čijoj priči je film i nastao.

Na programu festivala, pored naslova koje će organizatori tek najaviti, našao se još jedan vrlo komunikativan i duhovit film koji potpisuje rediteljka Sara Marković; njena “BRAZILKA” govori o (pravoj) ljubavi, seksualnosti i sazrijevanju mlade junakinje koja, ležeći u salonu za depilaciju, sa sobom i sa drugim ženama preispituje ozbiljne moralne dileme koje je more.

U muzičkom dijelu programa najatraktivniji gost je Nenad Marić, rok pjesnik istančanog duha koji nastupa pod pseudonimom Kralj Čačka,  trenutno vjerovatno vodeći kantautor u okruženju. U Budvi će, na sceni između crkava gdje će se održati svi koncerti,  nastupiti tokom prve večeri festivala, i to sa kompletnim bendom, kada će održati muzički masterklas sa elementima bluza, džeza, rokenrola i šansone, a prije svega društveno angažovane,  visprene poezije.

Drugog dana festivala gostuje sarajevski alt. rok sastav Činčila, a na njihovom premijernom gostovanju u Crnoj Gori publici će servirati jaku dozu pank energije, zanosne fank ritmove i inteligentno pisane tekstove, sve u formi intenzivnog rokenrol performansa.

Iste večeri nastupiće i beogradski, takođe petočlani sastav Dingospo Dali, jedan od uzbudljivih bendova u okruženju koji predvodi vrlo upečatljiva pjevačica Sandra Vidojević, i u to u osvit svog drugog studijskog albuma od koja se puno očekuje. Publika u Crnoj Gori već ih je dobro upoznala na BEDEM festu.

Organizatori “Novog vala” će tokom sledećih dana najaviti i ostale goste, a putem medija upućuju poziv na direktnu podršku festivala čiji je cilj kreiranje kulturnije, modernije i urbanije lokalne zajednice, te interakcija mladih stvaralaca iz Crne Gore i regiona, a prije svega promocija i podrška mladih stvaralaca koji se izdvajaju izvrsnošću i inovativnošću.

Do kraja mjeseca traje kampanja za prikupljanje sredstava od pojedinaca i privrednih društava, s tim da za svaku donaciju dobijaju dvostruki iznos kroz projekat "Uključi se i utiči: razvoj filantropije za jače civilno društvo". 

Pomenuti projekat implementira SIGN mreža fondacija iz zemalja Jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju, koju u CG sprovodi Fond za aktivno građanstvo.

Finansijska podrška festivalu, na koji je ulaz besplatan, može se pružiti na žiro račun organizatora br. 525-5296-64, sa naznakom DONACIJA ZA FESTIVAL, najkasnije do kraja ovog mjeseca, ili kupovinom majica sa dizajnerskim pečatom Maja Kostić, koje se mogu poručiti preko Facebook profila NVO Agora ili, pak, putem mejla This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PODIJELI

Tagged under