Skupljeno i poslato na reciklažu oko 550.000 komada plastike

Tokom šest mjeseci realizacije ekološke incijative "Budva Zero Waste City" sakupljeno je oko 550 hiljada komada plastične ambalaže, koja će biti poslata na reciklažu. Kroz inicijativu koju je realizovala NVO Eko Centar Budva uz podršku Coca-Cola sistema i Coca-Cola fondacije, Budvani i brojni turisti su pokazali da se problem otpada može riješiti udruženim snagama, te da promjene u odnosu prema otpadu kreću od svakog pojedinca.


"Preko pola miliona sakupljenih komada plastične ambalaže, uz značajnu količinu aluminijumske ambalaže, koja će biti reciklirana, znači da ćemo imati manje ambalažnog otpada na deponijama, manje plastike u našem moru, kao i da smo ispunili cilj – veći stepen reciklaže", kazala je predstavnica NVO Eko Centar Budva Andrea Bušković.

Uz zahvalnost građanima koji su pristali da mijenjaju svoje ekološke navike i počeli da rade primarnu selekciju plastike, Bušković je zahvalila i partnerima na projektu Opštini Budva, preduzeću Komunalno Budva, JP Morsko dobro i Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

"U ekološkom Interaktivnom centru smo cijelo ljeto sprovodili edukacije, kako najmlađih, tako i odraslih, a veliki broj posjetilaca je donosio plastični otpad za reciklažu. Uz mnoštvo kvalitetnih programa kojima smo prikazali da ekologija i reciklaža mogu da budu i veoma zabavne i korisne, vjerujem da sada, na zatvaranju, možemo reći da je naš Interaktivni centar bio glavna ekološka stanica Budve“, navela je Bušković, dodajući da je Interaktivni centar od juna do kraja septembra posjetilo skoro 8 hiljada ljudi.



Predsjednik Opštine Budva Marko Carević poručio je da je projekat Budva Zero Waste City odličan primjer kako nevladin sektor može pomoći lokalnoj samoupravi u podizanju svijesti o ekologiji.

"Moramo mijenjati navike, ponašanje i svijest. Uvoditi postepeno reciklažu, prestati da pravimo nelegalne deponije i izbaciti jednokratnu plastiku. Budva, kao turistička destinacija u tome mora biti predvodnik i primjer", kazao je Carević.

Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić rekao je da surezultati Budva Zero Waste City inicijative zaista progresivni ipokazuju da ovakve akcije mijenjaju svijest kako lokalnogstanovištva tako i turista.

"Uvjeren sam da ovakve rezultate možemo ostvariti i u drugim opštinama, a u tome ćete uvijek imati podršku Morskog dobra jer nam, između ostalog, pomažete da podignemo i kvalitet resursa kojim mi upravljamo. Otpad jeste problem i siguran sam da će ova inicijativa zaživjeti i u 2020. godini", rekao je Jelušić.

Kroz Budva Zero Waste City inicijativu Opštini Budva donirane su tri pametne i ekološki prilagođene klupe, kao i 30 kanti za odlaganje plastike. Takođe, volonteri su posjetili preko 7.000 domaćinstava u cijelom gradu i edukovali građane kako mogu sakupljati otpad i pravilno ga odlagati.



Poseban dio projekta bila je i kampanja „Uhvati čist talas“, koja je ove godine realizovana po drugi put, na 28 plaža budvanske rivijere, gdje se sakupljao plastični i aluminijumski otpad. Ove ekološke inicijative dio su globalne inicijative „Svijet bez otpada“, koju je pokrenula kompanija Coca-Cola, sa ciljem da do 2030. godine pomogne skupljanje i recikliranje svih količina flaša i limenki koje proda na tržištu.

"Zaštite životne sredine za nas nije trošak. Ulažemo u budućnost jer znamo koliko je važno da postepeno rješavamo pitanje otpada i to prije svega u lokalnim zajednicima, poput Budve", rekla je menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Crna Gora Andrea Radonjić.

Podršku Budva Zero Waste City inicijativi dala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, čiji je zamjenik šefa političkog i ekonomskog odjeljenja Kyle Hatcher prisustvovao događaju.

Na inicijativu JP Morsko dobro Interaktivni centar sljedeće godine nastaviće misiju edukacije o ekologiji i reciklaži u Ulcinju.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti