Print this page

HDL počeo da gradi supermarket na dobru crkve Sveta Petka

Podgorička kompnaija Hard Diskont Laković (HDL) započela je pripremne radove na gradnji supermarketa na zemlji Mitropolije crnogorsko primorske - dobru crkve Sveta Petka na zaobilaznici, pored gradske kapele. Početak radova kompanija je prijavila Ministarstvu održivog razvoja, što je i objavljeno na zvaničnom sajtu ovog vladinog resora.

Prethodno, Opština Budva zaključila je ugovor o izmirivanju komunalija sa Mitropolijom crnogorsko primorskom i trgovačkim lancem Hard Diskont Laković, koji su kešom platiti 414 hiljada eura na ime gradnje prve faze poslovno - stambenog objekata na crkvenoj parceli.


Podsjećamo, HDL je na dvije decenije zakupio crkvenu zemlju i investitor je izgradnje poslovnog centra u kome će biti veliki supermarket i šoping centar. Riječ je o prvoj fazi, kojom je predviđena gradnja objekta sa prizemljem i prvim spratom što je ukupno 2.970 kvadrata bruto građevinske površine, dok u podrumu će biti smještene garaže i tehničke prostorije ukupne površine od 2.134 kvadrata.


HDL je početkom novembra prošle godine dobio zeleno svjetlo od Skupštine opštine, tijesnom većinom glasova, pošto je došlo do razmimoilaženja unutar vladajuće koalicije da može kupiti za 154 hiljada eura 483 kvadrata opštinske zemlje. Prethodno je kupio i nekih 70 kvadrata od privatnika.
Da se opštinska imovina proda HDL - u na žučnoj skupštinskom zasijednju glasalo je 11 odbornika i to šest iz redova DF, tri iz Crnogorske i dva nezavnisna odbornika, dok su protiv bili osam odbornika iz redova Demokrata i odbornica URA/ SDP.


U aprilu je zvanično pred notarom zaljučen ugovor između HDL-a i Mitropolije o 20 - godišnjem zakupu zemlje. Takođe, tada je i notarskim ugovorom Hard Diskont Laković poklonio 558 kvadrata kupljenih od Opštine i privatnika, Mitropoliji crnogorsko primorskoj koja je time postala vlasnik cjelokupnog zemljišnog kompleksa.
Glavna gradska arhitektica dala je u februaru saglasnost na idejno rješenje poslovno stambenog objekta kojim, su predviđene dvije faze izgradnje - “I faza” gradnja suterena , prizemja i prvog sprata, a druga faza, ukoliko bude relizovana predviđa gradnju II,III,IV i V sprata sa ukupno 59 stambenih jedinica.

PODIJELI