Print this page

Nema plaćanja magistarskih studija ako završene u naredne dvije godine

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o dopuni Zakona o visokom obrazovanju i odlučila da dostavi predloženi zakon Skupštini na razmatranje po skraćenom postupku. Predloženim izmjenama i dopunama propisano je da studenti, upisani na magistarske studije na javnim ustanovama do dana stupanja na snagu zakona, koji su izmirili, odnosno izmire školarinu u skladu sa Ugovorom o studiranju, nijesu dužni da plaćaju troškove za magistarski rad, ako te studije završe do kraja studijske 2020/2021. godine.

Ovakvim rješenjem studentima su date dvije godine za završetak postdiplomskih studija, bez obaveze plaćanja dodatnih troškova za magistarski rad, odnosno za prijavu magistarskog rada, osim onih koji se odnose na školarinu i na prenos kredita za nepoložene ispite.

Kada je pak riječ o produženju roka za upis na specijalističke studije za dvije godine, utvrđenim izmjenama i dopunama predloženo je rješenje da ustanove koje su akreditovale studijske programe specijalističkih studija do dana stupanja na snagu predloženog zakona mogu da upisuju studenate na specijalističke studije do studijske 2021/2022. godine.

Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvjete zaduženi su da, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, u budžetu za naredne godine opredijele nedostajuća sredstva po osnovu troškova za magistarski rad. Vlada je odlučila da iz tekuće budžetske rezerve obezbijedi Univerzitetu Crne Gore nedostajući iznos novca za povraćaj uplate studentima po osnovu uplate za magistarski rad, koji su uplate izvršili u septembarskom roku.

PODIJELI