Analiza citiranosti naučnika Univerziteta Crne Gore prema Google Scholar-u

Na Google Scholar listi ili Google znalcu, najvećem svjetskom veb pretraživaču naučnih radova, nalaze se 393 imena naučnika Univerziteta Crne Gore.

Ovaj pretraživač, pod kompanijom Google, indeksira radove naučnika i svaki naučni rad povezuje s publikacijama u kojima je već citiran, u bazi, za koju je 2018. godine procijenjeno, na osnovu naučno-metrijskih istraživača, da sadrži oko 389 milona dokumenata, uključujući članke, citate i patente, što ga čini najvećim pretraživačem u svijetu.

Kada je riječ o rangiranosti crnogorskih naučnika, na osnovu ovog pretraživača, odnosno na osnovu citiranosti naučnika od strane drugih kolega na svjetskom nivou, izdvajamo prvih deset naučnika po citiranosti, na Univerzitetu Crne Gore.

Na prvom mjestu je redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta UCG Nataša Raičević, sa 9.442 zabilježenih citata, čija je oblast djelovanja fizika elementarnih čestica.

Na drugom mjestu je bivši rektor Univerziteta Crne Gore i redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Ljubiša Stanković (sa 8.356 citata), koji je saradnik najveće tehničke profesionalne organizacije na svijetu za napredak tehnologije IEEE, član Academia Europaea i član CANU-a. Njegova oblast istraživanja su digitalna obrada signala, analiza vremenskih frekvencija signala, radarska obrada signala i slično.

Na trećem mjestu je predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i redovni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Duško Bjelica, sa 6.299 citata. Naučni radovi profesora Bjelice se bave istraživanjima na polju sportskih nauka, kondicijske pripreme, fudbala, treninga, snage. Profesor Bjelica je drugoplasirani u svijetu po citiranosti u domenu sportskog treninga, a na šestom mjestu po citiranosti u fudbalu.

Na četvrtom mjestu je aktuelni dekan i vanredni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG Stevo Popović, sa 5.561 citatom. Njegova istraživanja su vezana za domen sportskih nauka. Profesor Bjelica i profesor Stevo Popović su u 2019. godini objavili rad u časopisu "Nature" koji ima 50 impakt faktor, što je prvo dostignuće ovog tipa na crnogorskim prostorima.

Redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta (ETF) i član CANU-a Igor Đurović, čija je oblast istraživanja analiza vremenske frekvencije signala, statistička obrada signala, analiza i obrada signala, obrada slike, parametrijska i neparametrijska procjena, sa 4.526 citata je na petom mjestu.

Preostalih pet mjesta pripadaju: redovnom profesoru ETF-a UCG Srđanu Stankoviću (4.313), redovnom profesoru na Biologiji Prirodno-matematičkog fakulteta UCG Vladimiru Pešiću (3.131), saradniku u nastavi Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG Jovanu Gardaševiću (2.451), prorektorici Univerziteta Crne Gore, predsjednici Naučnog odbora i vanrednoj profesorici ETF-a Ireni Orović (2.245), i redovnom profesoru ETF-a Milošu Dakoviću (1.712).

Značajan je doprinos i svih ostalih naučnika i istraživača Univerziteta Crne Gore koji su se našli visoko na listi Google Scholar pretraživača, a koji su dostupni na linku: https://scholar.google.com/citations?view_op=search_authors&hl=en&mauthors=ucg.ac.me&btnG=

Ovim putem, Univerzitet Crne Gore pozdravlja uspjeh kolega, podržava dalje napore i ujedno upućuje poziv mladim kolegama da svojim ličnim zalaganjem i radom, na ovaj način, vidljiv na globalnom nivou, doprinesu ugledu Univerziteta Crne Gore.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja