Zloupotreba prvenstva u šahu u Budvi

Zloupotreba prvenstva u šahu u Budvi

Povodom evropskog prvenstava u šahu, koje je počelo 28. septembra u Budvi, oglasili su se saopštenjem Šahovski klubovi Mimoza Tivat, Rumija Bar, Ljubomir Đurđić Bijelo Polje, Bijela Krušo Niskogradnja, Herceg Novi i šahovski reprezentativci Nikola Đukić, Milan Draško i Blažo Kalezić.

"U Budvi je 28. septembra otvoreno Prvenstvo Evrope u šahu za mlade, koje će trajati do 9. oktobra. U istom gradu je od 24. do 27. septembra održano Prvenstvo Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu. Velika je čast za sve šahiste i šahovske radnike, pa i za samu državu, što je Šahovskom savezu Crne Gore (ŠSCG) dodijeljena organizacija tih značajnih manifestacija. Cilj ovog obraćanja, nažalost, nije promocija ovih takmičenja, već želja da se javnost upozna sa osnovanom sumnjom da su oba prvenstva zloupotrijebljena radi sticanja finansijske koristi od NVO Potez iz Nikšića i NVO Centar za razvoj šaha iz Beograda, iza kojih stoji aktuelni predsjednik ŠSCG g. Vladimir Šakotić. Umjesto da naš Savez zaradi poprilična sredstva od organizacije ovih, izuzetno profitabilnih, takmičenja, to je na netransparentan i nezakonit način omogućeno pomenutim NVO", navodi se u saopštenju.

 

Zaprepašteni i ogorčeni članovi dolje potpisanih šahovskih klubova, pozivaju nadležne državne organe da ispitaju cijeli slučaj, s obzirom na to da Upravni i Nadzorni odbor ŠSCG nijesu na vrijeme reagovali, iako su bili obaviješteni o svim spornim aspektima ovog posla, kao i o očiglednom konfliktu interesa kod predsjednika Saveza g. Vladimira Šakotića i člana Upravnog odbora g. Miodraga Prijovića koji, uz funkcije u Savezu, istovremeno, prvi nezvanično, a drugi zvanično, vode NVO Potez (do organizacije Prvenstva praktično nepoznata šahovskoj javnosti).

 

Ugovorom sklopljenim bez odluke Upravnog odbora i bez javnog konkursa, sva prava na organizaciju oba prvenstva su sa ŠSCG prenijeta na NVO Potez za nadoknadu od 25.000 eura. U Budvi će tokom prvenstva boraviti blizu 2.000 mladih šahista i njihovih pratilaca i ostvariti preko 20.000 noćenja po izuzetno visokim cijenama (od 46 do 69 eura), od čega značajan dio sredstava ide organizatoru (tačan iznos nije moguće utvrditi bez uvida u ugovor sa hotelom, koji nije dostavljen Upravnom odboru ŠSCG). Uz to svi učesnici plaćaju i nemale upisnine, a tu su i drugi prihodi (prevoz učesnika, organizacione takse, sponzori...), pa će ostvareni profit najverovatnije preći iznos od 200.000 eura. Imajući te podatke u vidu, jasno je da će od čitavog posla Savezu pripasti minoran dio zarade, dok će većina profita završiti kod NVO Potez i ljudi povezanih s njom. Nedopustivo je da jedna NVO prihoduje tolika sredstva, te da veliki dio dobiti ostane neevidentiran, a samim tim i neoporezovan, a da Savez, po slovu nelegalno sklopljenog ugovora, dobije svega 25.000 eura.

 

Vrlo je sporan i podatak da učesnici iz Srbije uplate vrše u dinarskoj protivvrijednosti preko NVO Centar za razvoj šaha iz Beograda, čiji je izvršni direktor supruga predsjednika ŠSCG, što je još jedan slučaj očiglednog konflikta interesa. Dio novca na taj način neće ni stići do Crne Gore, a nejasno je ko je i kad donio odluku da se i druga NVO uključi u ovaj posao.

 

Smatramo da su navedene radnje nezakonite i nemoralne, a prije svega nepoštene prema ŠSCG, prema crnogorskim mladim šahistima i roditeljima, a nakon svega i prema našoj državi. Poznato je u koliko nezavidnoj finansijskoj situaciji se nalazi Šahovski savez. Organizacijom PE za mlade došli smo u priliku da zaradimo sredstva za funkcionisanje Saveza u narednih nekoliko godina. Ta sredstva se pred očima javnosti na drzak način prelivaju u privatne džepove. Pozivamo nadležne državne organe da istraže naše sumnje, te da na vrijeme spriječe bilo kakve nelegalne radnje.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja