Print this page

Počinje sa radom vjetroelektrana „Možura“

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Vlade Republike Malte Džozef Muskata prisistvovaće danas svečanom otvaranju vjetroelektranu „Možura“.

Elektranu će pustiti u rad ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Džo Mici.

Vjetiroelektrana Možura je proizvodni objekat snage 46 MW, koji se sastoji od 23 pojedinačne vjetrenjače, snage od po 2 MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

Druga po veličini vjetroelektrana u Crnoj Gori godišnje će proizvoditi oko 120 GWH energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona eura.

Zahvaljujući izmjenama uredbe o načinu podsticanja obnovljivih izvora energije, koje je Vlada donijela u maju ove godine, ulazak elektrane u pogon neće negativno uticati na račune za utrošenu električnu energiju krajnjih potrošača u Crnog Gori.

Ugorvorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno je da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države 2035. godine

PODIJELI