Print this page

Evropski istraživački savjet dodjeljuje više od 600 miliona eura vrhunskim evropskim istraživačima

Evropski istraživački savjet dodjeljuje više od 600 miliona eura vrhunskim evropskim istraživačima – novi poziv otvoren do 04. februara 2020. godine

Kako će klimatske promjene oblikovati površinu Zemlje? Koji su dugoročni zdravstveni učinci aditiva u hrani? Kako online alati mogu promijeniti javno zagovaranje i što to znači za demokratiju? Ovo su samo neka od pitanja koja će istraživači iz cijele Evrope sada moći da istraže zahvaljujući nedavno dodijeljenim sredstvima EU.

Evropski istraživački savjet proglasio je juče pobjednike posljednjeg konkursa za dodjelu ERC grantova za osnaživanje istraživačkih timova: 301 vrhunski naučnik širom Evrope dobio je ovaj grant. Finansiranje za ove istraživače iznosi ukupno 600 miliona eura. Uz ovu podršku, novi dobitnici će imati priliku da osnaže svoje istraživačke timove i ostvare dalekosežan uticaj.


Tom prilikom, g-đa Marija Gabrijel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, istakla je: "Znanje razvijeno u ovim novim projektima omogućiće nam da razumijemo izazove sa kojima se suočavamo na fundamentalnijem nivou i može nam pružiti napredak i inovacije kakve nismo mogli ni da zamislimo. Ulaganje EU u istraživanja koja pomjeraju granice nauke je ulaganje u našu budućnost, zbog čega je jako važno da postignemo dogovor o ambicioznom budžetu Horizont Evropa za naredni višegodišnji period. Dostupnije finansiranje istraživanja bi nam takođe omogućilo da stvorimo više mogućnosti svuda u EU – izvrsnost ne bi trebalo da bude pitanje geografije".

Putem ovog Konkursa, istraživači 37 nacionalnosti dobili su sredstva, dok je 31% sredstava dodijeljeno kandidatkinjama. Ova runda grantova trebalo bi da stvori oko 2000 radnih mjesta za postdoktorante, doktorante i drugo osoblje koje radi u istraživačkom timu dobitnika granta.

Dobitnici će realizovati svoje projekte na univerzitetima i istraživačkim centrima u 24 različite zemlje širom Evrope. Istraživački projekti pokrivaju širok raspon tema iz fizičkih i inženjerskih nauka; prirodnih nauka; i društvenih i humanističkih nauka.

Novi poziv za podnošenje predloga projekata za dodjelu ERC grantova za osnaživanje istraživačkih timova otvoren je do 04. februara 2020.godine.

ERC grantovi za osnaživanje istraživačkih timova namijenjeni su podršci vodećim istraživačima u fazi karijere u kojoj oni konsoliduju (ojačavaju) sopstvene nezavisne istraživačke timove ili programe. Potrebno je da istraživački timovi posjeduju naučnu izvrsnost i da su nedavno uspostavljeni.

Da bi bio kvalifikovan za učešće, vodeći istraživač mora ispunjavati uslov da je od momenta odbrane doktorata proteklo više od 7 a manje od 12 godina (tj. doktorat je dodijeljen u periodu od 01. januara 2008. godine do 31. decembra 2012. godine).


Vodeći istraživač ima mogućnost da realizuje istraživanje u bilo kojoj državi članici (EU MS) ili pridruženoj zemlji (AC), uključujući matičnu zemlju, odnosno instituciju. Vodeći istraživač ne mora obavezno raditi u instituciji domaćinu u trenutku podnošenja prijedloga. Međutim, međusobni ugovor i obaveza Institucije domaćina o načinu na koji će se uspostaviti veza su potrebni, ako prijedlog projekta bude uspješan.


Maksimalni iznos granta može biti do 2 miliona eura za period do 5 godina. Dodatnih 1.000.000 eura može biti dodijeljeno za troškove koji bi bili namenjeni: a) početnim troškovima istraživača koji prelaze u zemlju Evrospke unije ili pridruženu zemlju, iz neke druge zemlje, kao posljedica dobijanja ERC granta; b) kupovinu opreme; c) pristup krupnim infrastrukturama od značaja. Od vodećih istraživača očekuje se da posvete minimalno 40% svog radnog vremena ERC projektu.

PODIJELI