Print this page

Ustanak u Boki Kotorskoj 1869.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u petak, 27. decembra u povodu obilježavanja 150 godina od ustanka u Boki Kotorskoj u Manastiru Podlastva biće upriličen okrugli sto na temu „Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine“.

O ovoj temi govoriće: akademik Zoran Lakić, dr Miroslav Luketić, dr Boško Mačić, mr Savo Martinović i Marko B. Ivanović, a uvodnu riječ u ime Inicijativnog odbora za obilježavanje Bokeljskog ustanka 1869. godine imaće Željko Ćetković. Okrugli sto u Manastiru Podlastva počinje u 18 časova.


Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine, u istoriji poznat i pod imenom Krivošijski ustanak, izbio je zbog odluke Beča da i u Boki Kotorskoj sprovode Zakon o vojnoj obavezi. Do tada su Bokelji imali privilegiju da služe vojni rok u svojoj domaćoj narodnoj straži, koja se jedino starala o odbrani Boke Kotorske.
Istog dana, u petak 27. decembra povodom obilježavanja 150 godina od ustanka u Boki Kotorskoj, u organizaciji Matice Boke u 16 časova biće položeno cvijeće na spomen-ploču palim borcima Bokeljskog ustanka 1869, a u 16 časova i 15 minuta u manastirskoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice biće služen parastos poginulim ustanicima.

PODIJELI