Opština preuzima kolektor u februaru

Njemačko - austrijski koncern WTE / EVN napustiće upravljanje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice krajem janura, iako su prvobitno u svome ultimatumu naveli da će to učiniti poslednjeg dana 2019. Oni su obavijestili Opštinu da će „spakovati kofere“ 31. januara, kada će kolektor prepustiti lokalnoj upravi.

Nakon što su uoči Nove godine aktivirali i od Vlade Crne Gore naplatili garanciju od 29,3 miliona eura, inostrana kompanija je ostavila još mjesec dana rok da Opština dodatno osposobi svoje ljude i preuzme postrojenje.


Inostrani partner ostavlja u ruke postrojenje , za koje gradonačelnik Budve Marko Bato Carević tvrdi da nema građevinsku dozvolu, niti je tehnički ispravno, što će dodatno zakomplikovati i ovako tešku situaciju u kojoj se našla Opština Budva zbog ugovora koji je organizovana kriminalna grupa 2009., čiji su članovi bili opštinski rukovodioci iz redova DPS –a zaključila sa njemačkim partnerom i zajedno opljačkali opštinsku kasu za najmanje tri miliona eura.


Podsjećamo, Opština je prije pola godine formirala posebno preduzeće "Otpadne vode", koje bi trebalo da preuzme gazdovalnjem postrojenjem u Vještici.
Opština je do sada njemačko – austrojskom koncernu isplatila ukupno 13.8 miliona eura u šta je uračunate obaveze na ime kredita koji je uzela inostrana firma kod KFW banke, kao i naknade za održavanje postrojenja i odvoz mulja.


To znači da sa aktiviranim garancijama, inostrana komapnija je inkasirala 43 miliona eura, što je mnogo više nego što su nalazi konsultantska kuća „Dr Duhovnik“, koju je angažovala Opština i koja je utvrdila da je do sada utrošeno nekih 36 miliona eura. I mješovita ekspertska komisija koja je formirana uz medijaciju Vlade Crne Gore došla je do sličnog nalaza.
Name, konsultantska kuća „ Dr Duhovnik“ koju je angažovala Opština Budva, za vrijeme uprave Dragana Krapovića , a za čije angažovanja inostrana firma prvobitno nije imala zamjerke, supervizijom je utvrdila da su WTE / EVN uložili 39 miliona eura. Od te sume oduzeto je tri miliona eura koliko je direktor firme Ginter Faust priznao pred Specijalnim tužilaštvom da su otišli šefu budvanske krminalne grupe Svetozaru Maroviću.


Takav nalaz koncern WTE / EVN nije prihvatio, kada su zaprijetili aktiviranjem garancije. Uslijedili su pregovori uz medijaciju Vlade i novi gradonačelnik Marko Bato Carević prihvata da se formira mješovita komisija, koja je trebala da napravi novu superviziju. Vlada je finansirala rad komisije, anagažovani su vještaci. Komisija je došla do nalaza da je inostrana kompanija bez kamata uložila 29 miliona eura.


Kada se dodaju kamate dolazi se do sume od nekih 35 milioan eura. Predstavnici WTE / EVN, kako je nedavno kazao Carević vršili su opstrukcije i nijesu dozvolili da komisija završi cijeli posao, da bi uoči Nove godine zatražili aktiviranje garancija. Carević je tada objelodanio i da je njemačka kompanija dostavila sumnjivu garanciju od 66 miliona eura koja je potpisana u aprilu 2010. kada je gradom upravljao Rajko Kuljača i pozvao Specijalno tužilaštvo da reaguje. Tim Milivoja Katnića je odmah regaovao i zatražio svu dokumentaciju od WTE da im se dostavi.


Ministarstvo finanisija je potom crnogorsku javnost obavijestila da je njemačka kompanija u u protestu za aktiviranje garancija navela da je njihovo ukupno potraživanje 64.572.738 eura.
Iz resora Darka Radunovića je tada najavljeno je da će zadužiti Zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi i Opštini Budva, jer su učinjeni veliki propusti, kako u zaključenju samoga ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji samoga projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenih finansijskim aktivnostima... Iz resornog ministarstva su to prokomentarisali da je posao otpandih vodas u Budvi u najmanju ruku mogu karakteristati kao sumnjiv i problematičan, te da su učinjene kriminalne aktivnosti, što je konstatovano u nalazima vještaka koji su bili angažovani.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti