Print this page

9 prijedloga za zadovoljnije goste (i bolje ocjene apartmana)

Eleonor Ruzvelt je jednom izjavila kako upravo od domaćina zavisi hoće li gost biti dobar ili loš, a većina turista će se složiti da kod domaćina najviše cijene iskrenu ljubaznost. Različiti su načini kako tu ljubaznost pokazati


Svi znamo što znače dobre recenzije apartmana i zadovoljni gosti. Dobre ocjene smještaja povećavaju vidljivost naše ponude na internetu, a zadovoljni gosti znače i više preporuka koje bi na kraju mogle smanjiti troškove marketinga i oglašavanja naših apartmana, soba ili kuća za odmor.

Novac kojeg uštedimo od oglašavanja možemo uložiti u podizanje kvaliteta smještaja što će sigurno izazvati zadovoljstvo gostiju, pogotovo onih stalnih. No, postoje i mali trikovi za podizanje nivoa ugođaja gostiju koji ne traže puno novčanih ulaganja.

Pregledali smo strane turističke forume u potrazi za komentarima turista. Što, po njima, nedostaje u domaćinstvima koje pružaju usluge smještaja?

 

1. Kafa

Crna Gora je poznata po polaganom ispijanju kafa. Najviše pijemo tursku kavu, dok je filter kava najpopularnija u ostalim evropskim zemljama. Većina iznajmljivača danas ima uređaje za pripremu kafe u apartmanima, no rijetko uz uređaj ostavljaju i vrećice kafe. Dobra filter kava se ne nalazi u svakoj trgovini, pogotovo u manjim mjestima, potrudite se osigurati svojim gostima pakovanje ove kafe kako bi uz miris svog omiljenog napitka započeli jedan nezaboravan dan u našoj destinaciji.


 

2. Čaj

Naravno, uz kafu i vodu, jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu je čaj. O poslovičnoj popularnosti čaja u Engleskoj, ne treba niti pričati. Stoga, pogotovo ako su naši gosti Englezi, ne bi bilo loše počastiti ih s kvalitetnim čajnim brendovima. Kod nas se najviše pije kamilica i čaj od šipka, a stranci primjećuju da u trgovinama manjka kvalitetnog crnog ili zelenog čaja. Pripremite malu selekciju čajeva i zadovoljstvo gosta neće izostati.
 
Činjenica je da kod nas svi ti čajevi imaju drugačiji ukus kako jedan od gostiju zaključuje: "It tastes different. I have brought my normal brand of tea, but I can't make it taste the same. My theory now is that its because the water lacks the chlorine I am used to in the UK."  Hm, nadamo se da će naša voda tako prirodna pitka i ostati.

9 prijedloga za zadovoljnije goste
 

3. Peškiri za plažu

"We have rented apartments throughout, most of which say No Beach Towels provided", zabrinuta je turistkinja. Nerijetko se događa da gosti unaprijed traže informacije kakve peškire će imati na raspolaganju u apartmanu i najčešće su ugodno iznenađeni ako im kažemo da ne moraju ništa dovlačiti sa sobom te da ih čekaju čak i peškiri za plažu.
 
Ako imate viška novca kojeg ste planirali uložiti u smještaj, možete osigurati i ono što stranci zovu "mat", podloge za ležanje na suncu.

9 prijedloga za zadovoljnije goste

 

4. Suncobrani, kišobrani

Kad smo već na plaži, jedan praktični sklopivi suncobran nije naodmet, pogotovo u mjestima koja nemaju uređene plaže na kojima se zaštita od sunca može unajmiti. Sjetite se koliko ste puta imali gosta koji se naveče s plaže vratio crven kao rak i kako ste mu praktičnim savjetima pomagali da se riješi neugodnog pečenja izazvanog opeklinama od sunca. Upozorite svoje goste na opasnosti direktnog izlaganja sunčevim zracima u podnevnim satima i posudite mu suncobran. Jednako tako im možemo posuditi i kišobrane uz informacije gdje ispuniti vrijeme ako kiši i dan nije za kupanje. Vidi prijedlog 9.

9 prijedloga za zadovoljnije goste

 

5. Frotirni ogrtač

Vraćamo se iz cjelodnevnog istraživanja destinacije, puni dojmova i umorni, bacamo pod tuš i zavlačimo u čisti ogrtač. Zavaljujemo se na terasu i osluškujemo zvukove nekog nama nepoznatog grada. Poznato? U hotelima je standard dok se u privatnim apartmanima rijetko sreće. Ipak, zašto ne bismo svojim gostima ostavili par mekanih i čistih frotirnih ogrtača kako bismo im pružili osjećaj vrhunske usluge i udobnosti hotela pod našim domaćinskim krovom.

9 prijedloga za zadovoljnije goste

 

6. Kozmetički proizvodi

Većina nas ima svoje omiljene marke šampona, gelova za tuširanje i sapuna, prilagođenih našim tipovima kože, tako da nije nužno da imamo u apartmanu čitavu kolekciju za goste. Međutim, iznenadili bismo se koliko često gosti zaboravljaju ponijeti svoje toaletne pribore tako da pakovanje neutralnog šampona i sapuna može značiti puno. Ako u našem mjestu postoji proizvođač prirodne kozmetike od autohtonog bilja, imamo priliku osigurati gostu maleno pakovanje, koje je ujedno i znak jedinstvene pažnje, a tako pomažemo i malo domaće preduzetništvo te lokalnu proizvodnju.

9 prijedloga za zadovoljnije goste

 

7. Adapter

U većini hotela u inostranstvu gdje strujna mreža ima drugačiji napon, nego što je to kod nas, lako ćemo pronaći adapter za naše uređaje. Povedimo se tim primjerom dobre prakse i osigurajmo adapter svojim gostima. Dovoljno je imati jedan takav adapter kojeg možemo gostu uzajmiti po potrebi. Na primjer, Englezi imaju napon jednak našem, ali je priključak drugačiji. Univerzalni adapter s više različitih priključaka košta ne više od 5 eura i stoga nije veliko ulaganje za nas, a nepripremljenom gostu može biti neprocjenjivo.
 

8. Sredstva protiv komaraca

Ovo je već tzv. must have u apartmanima bilo gdje na Jadranu u ljetnim mjesecima. Svi smo doživjeli barem jednu besanu noć u borbi s najomraženijim insektima na kugli zemaljskoj. Poštedjećemo svoje goste takvog neugodnog iskustva te ga upozoriti da nabavi sredstvo koje se nanosi na kožu za primjenu vani.
 
Napomenućemo i kako su ubodi domaćih komaraca bezopasni, ali dovoljno neugodni da ih je bolje izbjeći.

9 prijedloga za zadovoljnije goste
 

9. Informacije

Jedna od čestih pritužbi gostiju je manjak različitih informacija – od onih vezanih uz smještajni objekt pa do onih vezanih uz destinaciju. Stoga još jednom podsjećamo na redovino ažuriranje podataka na stranicama internetskih oglašivača smještaja, kao i o događanjima i atrakcijama u našem mjestu. Što raditi kišnim danima, kakve izlete je moguće rezervisati iz naše destinacije, što vrijedi pogledati i doživjeti u destinaciji, gdje ručati, večerati, gdje se dobro navečer provesti? Gdje otići u kupovinu? Vozni red i svi važni brojevi telefona moraju nam uvijek biti nadohvat ruke kako bismo u svakom trenutku bili spremni ponuditi gostima točne željene informacije. Dobar domaćin zna sve o svojoj destinaciji!
Zadovoljstvo gosta je upravo proporcionalno našem zadovoljstvu. S porastom broja zadovoljnih gostiju, raste i naš posao. Sitnice su u ovom poslu najvažnije, a sitnica koja ne traži nimalo ulaganja, a izaziva zadovoljstvo gosta je naš osmijeh. S osmijehom u novu sezonu!

PODIJELI