Print this page

Carević traži zakazivanje hitne sjednice

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević traži zakazivanje sjednice SO Budva po hitnom postupku sa predlogom donošenja deklaracije za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Opština Budva kao lokalna samouprava zalaže se za puno poštovanje vjerskih prava i sloboda pripadnika svih vjeroispovijesti u Crnoj Gori, međuvjerskog i međunacionalnog sklada i uvažavanje svih vjerskih zajednica na ravnopravnoj osnovi, zbog čega se protivi diskriminatorskom i protivustavnom zakonu koji je usvojila Skupština Crne Gore dana 27.12.2019. godine kojim se negira kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i otima njena imovina.

Imajući u vidu da se predmetnim zakonom krše osnovna ljudska prava i slobode u koje spada pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i da se na nasilan način pokušava oteti imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, povrijeđen je Ustav Crne Gore i zakon treba poništiti.

Odvojenost vjerskih zajednica i crkve po pravilima međunarodnog i domaćeg prava podrazumijeva mirno uživanje imovine a ista ne može biti predmet otuđenja od strane države jer se radi o imovini koja je na zakonit način stečena.

Opština Budva pokreće inicijativu da se predmetni zakon poništi i pristupi postupku usvajanja novog zakona kojim će se na ravnopravan, demokratski i civilizovan način regulisati odnosi između države i vjerskih zajednica, poštujući norme i standarde međunarodnog prava i najviših civilizacijskih vrijednosti savremenog svijeta, uvažavajući specifičnost pravnog položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Nedopustivo je da se ovako važan zakonski propis donosi na silu, bez javne rasprave i konsultovanja sa građanima, u atmosferi vanrednog stanja i prisile, uprkos činjenici da ogromna većina građana ne podržava usvojeno zakonsko rješenje.

Brojne litije i molebani u gradovima širom Crne Gore, regiona, kao i one u našoj opštini, obavezuju nas kao lokalnu vlast da poštujemo volju naših građana i iskažemo nezadovoljstvo i neslaganje sa usvojenim zakonom i kao lokalna samouprava uradimo sve što je u našoj nadležnosti da se isti izmijeni ili poništi”, istakao je predsjednik Opštine.

PODIJELI