Print this page

Da li će novi Zakon o turizmu zaista donijeti poboljšanje?

“Predloženim Nacrtom zakona o turizmu i ugostiteljstvu uređuju se uslovi za kvalitetnije obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti, odnosno unapređenje poslovanja u sektoru turizma kao jednom od razvojnih prioriteta u ukupnoj privredi Crne Gore”, to se moglo čuti na okruglom stolu posvećenom novim zakonskim rješenjima.

Naime, najveći dio novih odredbi u Nacrtu zakona odnose se na transponovanje EU Direktive 2015/2302 o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima od 25. novembra 2015., kojom je Direktiva EU 90/314/EEZ (sa kojom je usklađen važeći Zakon), stavljena van snage. Osnovni razlozi za donošenje nove Direktive su značajne promjene na tržištu usluga putovanja koje su nastale primjenom interneta kao najvažnijeg savremenog sredstva tržišne komunikacije. Na taj način, veliki broj raznovrsnih usluga putovanja koje se nude i prodaju turistima van okvira paket-aranžmana, nalazi se u „sivoj“ zoni poslovanja prvenstveno zbog njihove neadekvatne pokrivenosti odredbama „stare“ Direktive (90/314/EEZ). Imajući u vidu takvo stanje, pristupilo se unapređenju zakonskog okvira poslovanja turističkih agencija obezbjeđujuči ujedno i kvalitetniju pravnu sigurnost i zaštitu turista/putnika kao potrošača njihovih usluga.

Osim implementiranja EU Direktive 2015/2302, razlozi za donošenje novog Zakona su i minimiziranje nejasnoća upućujućih zakonskih normi u odnosu na druge propise i to za usluge u nautičkom turizmu, drumskom saobraćaju i po pitanju bezbjednosti hrane, zatim preciznije definisanje odredbi koje se odnose na zaštitu od buke od elektroakustičkih i akustičkih uređaja iz ugostiteljskih objekata, postupka kategorizacije i dr. uz jasnije preciziranje podjele nadležnosti između inspekcijskih službi u zavisnosti od predmeta kontrole sa osnovnim ciljem efikasnijeg suzbijanja poslovanja u “sivoj” zoni.

PODIJELI