Print this page

Zašto je važno odgovoriti na svaki upit za smještaj pa i onda kada smo zauzeti

Upite za zauzete termine možemo pretvoriti u rezervaciju samo ako odgovorimo na njih - ako ih ignorišemo, zauvijek smo izgubili povjerenje koje nam je turista poklonio odabirom baš našeg oglasa u moru smještajne ponude na stranicama internetskih oglašivača smještaja

Svi se veselimo kad krajem godine počni pristizati prvi upiti za smještaj za iduću sezonu. Započinjemo sa slaganjem novog kalendara raspoloživosti i s bilježenjem prvih rezervacija. Do juna smo uglavnom puni u srcu sezone, ali upiti i dalje pristižu.

"Teško nam je planirati toliko unaprijed", reći će nam oni naši stalni i opet neodlučni gosti s kojima se dopisujemo od januara i koji stalno mijenjaju datume i broj osoba koji bi nas posjetili. Pokušavamo ih razumjeti jer planiranje mjesecima unaprijed, u vrijeme kad se živi brže, kad se češće mijenjaju poslovi i životne okolnosti, zbilja nije pouzdano. Ali, ta neodlučnost se ne sviđa našem kalendaru rezervacija.

Odgovaranje na upite neodlučnih gostiju traži vrijeme i angažman, a naizgled nema svrhe. Jednako je i s odgovaranjem na upit gosta za termin koji je već zauzet. Ima li smisla odgovoriti na upit za smještaj ako znamo da neće biti rezervacije?


 

Svaki upit za smještaj je dragocjen

Ako smo dobili upit za smještaj, možemo biti sigurni da radimo dobro. Možemo biti sigurni da smo dobro osmislili svoju promociju, da imamo privlačne fotografije smještaja i da je naš oglas za smještaj složen kvalitetno.

Tržište privatnog smještaja na Jadranu je veliko i živo, u tom gibanju ponude apartmana, soba i kuća za odmor, baš naš oglas je privukao pažnju gosta i pobudio njegovo povjerenje. Možemo biti zadovoljni. Svaki upit je razlog za zadovoljstvo, čak i onda kada ne ostvarimo rezervaciju.
 

Povjerenje gosta je zlata vrijedno u današnje vrijeme instant onlajn komunikacije. Povjerenje gosta ćemo zadržati ako odgovorimo na njegov mail čak i kada je termin upita za smještaj zauzet.

 

 

Zašto trošiti vrijeme na odgovaranje na upite za zauzete termine?

Osim čuvanja povjerenja kojeg nam gost poklanja pokušavajući uspostaviti kontakt s nama, moramo biti svjesni i da je svaki upit prilika da ostvarimo rezervaciju u nekom drugom slobodnom terminu. Svaki upit je prilika da uspostavimo vezu sa zainteresiranim turistom i da ga dovedemo u našu destinaciju.

Kad dobijemo upit za zauzet termin, možemo:

  1. ponuditi gostu drugi termin koji je slobodan pri čemu možemo, i ne moramo, ponuditi i simboličan popust da bismo napunili manje atraktivne datume ili rupu u kalendaru;

  2. prezentirati gostu svoju first minute ponudu za iduću sezonu uz dodatne informacije o smještaju i dodacima ponudi;

  3. povezati gosta s kolegama iznajmljivačima u našoj destinaciji kako bi gost ipak došao u naše mjesto pa u budućnosti možda noćio i kod nas.


Posljednje navedena mogućnost je važna kod horizontalnog povezivanja unutar destinacije i jačanja lokalnih zajednica iznajmljivača. Udruženi iznajmljivači bi mogli i morali podsticati pozitivne promjene u našim malim mjestima i gradovima u svrhu podizanja kvaliteta usluga u turizmu i života domaćina uopšte.


 

Odgovaranje na sve upite daje vjerodostojnost nama i stranici na kojoj se oglašavamo

Razmišljamo li ikad o tome kakvu poruku šaljemo gostu koji pokušava uspostaviti vezu s nama, a mi se ne odazivamo? Što time poručujemo o nama i o stranici internetskog oglašivača na kojoj turista pretražuje smještaj?
 

Dobar domaćin je dostupan i pristupačan – čak i onda kada nema neposredne koristi od susretljivosti koju poklanja turistu

Gost koji nam je jednom poslao upit na kojeg nismo odgovorili, više se neće vratiti našoj ponudi. Nedostupnost koju smo pokazali, lako se može odraziti i na doživljaj stranice za oglašavanje smještaja koju plaćamo – ako pošalje par upita, a ne dobije odgovor, neće se više vratiti ni na stranicu našeg partnera. Tako, doslovno, bacamo novac kojeg ulažemo u promociju na internetu i stranicama za oglašavanje smještaja.
 

 

 

izvor:cimerfraj. hr

 

PODIJELI