Ništa od hotela: devetospratica bi zaklanjala vizure i parirala Starom gradu

Glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić odbila je da da saglasnost na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, koji nikšićka

kompanija „Roaming Montenegro“ namjeravala da gradi na mjestu oronulog poslovnog centra preko puta hotela „Mogren“ naspram Staroga grada.


„Svojom volumetrijom se nameće u prostoru, zaklanja vizure Staroga grada , te na neadekvatan način „parira“ Starom gradu u smislu gradskih repera.Nije skladan međuodnos objekta sa susjednim hotelom „Mogren“, kao ni sa hotelom „ Avala“.Uočljiva je nesrazmjera u volumetriji kao i u vertikalnoj interpretaciji sa okolnim strukturama“, navela je Samrdžićka u rješenju o odbijanju.
Ona je ustvrdila da je „opšti zaključak da budući objekat svojom oblikovnošću i materijalizacijom ne doprinosi unapređenju kvaliteta prostornog i arhitektonskog izraza da mikrolokaciji, te ne čini skladu cjelinu sa svojim okruženjem“.


„Roaming Montenegro“ planirao je da gradi hotel sa pet zvjezdica sa kondo modelom poslovanja, koji bi imao ukupno 5.787 kvadrata bruto građevinske površine.
Hotel bi imao dvije podzmene garaže, prizemlje i devet spratova, a kako se navodi, rađen je u klasičnom mediteranskom stilu.
„Namjena objekta je hotel sa pet zvjezdica sa kondo modelom poslovanja što je u skladu sa namjenom - turizam predviđenom DUP-om “Budva Centar –izmjene I dopune”, koja je definisana Planom. Objekat je planiran da funkcioniše kao jedna cjelina. Arhitektonsko rješenje objekta je u funkcionalnom i oblikovnom smislu riješeno racionalno,u mediteranskom stilu i na način da se uklapa u postojeći ambijent. U okviru hotela nalazi se 50 jednosobnih apartmana, jedan dvosobni apartman i dva trosobna dupleks apartmana. Ukupan broj ležaja iznosi 116. U okviru hotela nalazi se i hol sa recepcijom kao i restoran sa kafiterijom. Takodje u sklopu prizemlja hotela nalaze se poslovni prostori u funkciji hotela čija neto površina iznosi oko 520 kvadrata. Prema uslovima za predmetnu lokaciju potrebno je obezbijediti po jedno parking mjesto na svaka dva ležaja što ukupno iznosi 58 parking mjesta za apartmane. Takođe na svakih 75kvadrata poslovanja potrebno je jedno parking mjesto što iznosi sedam parking mjesta. To ukupno iznosi 65 parking mjesta za cijeli objekat. U okviru dvije podzemne etaže nalazi se garaža sa 65 parking mijesta,od kojih je 15 parking mijesta po sistemu makaza“, navodi se u osporenom idejnom rješenju.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti