Print this page

Iako ugovor kaže Ženeva, Njemci hoće arbitražu u Frankfurtu ili Parizu

Njemačko austrijski koncern WTE / EVN obavijestio je Opštinu Budva da je spreman za međunarodnu arbitražu oko rješenja problema za tretman otpadnih voda, a predložio je tri mjesta arbitraže , osim Ženeve, pominju se i Pariz i Frankfurt.

Dopis je došao u lokanu upravu.


„ Dakle, jedna pravna neukost sa suprotne strane.Vjerujte, ni meni nije jasno , iako je ugovorom definisano da je Ženeva mjesto arbitraže, vidimo da se pominju tri mjesta. To je jedan specifikum koji zahtijeva dodatno objašnjenje i tražili smo da nam to objasne, na osnovu čega oni to temelje. Da li se radi o tehničkoj grešci, ili da se pred nekim povoljnijim arbitražama, izdejstvuje povoljan ishod“, kazao je na nedavnom skupštinskom zasijedanju Nikola Jovanović, šef kabineta predsjednika Opštine Budva.


Nakon što je vladajuća koalicija prošle sedmice u Skupštini opštine usvojila set pravnih i operativnih mjera kojim su precizirani koraci u rješevanju nagomilanih problema, od kada je inostrana kompanija napustila postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, Opština će pokrenuti kontratužbu protiv WTE/ EVN, zbog dokazane korupcije i ugovorom loše izvedenih radova.
Takođe u roku od 90 dana, kako to predviđaju pravne mjere protiv svih domaćih i inostrani pomagača, koji su aktivno učestvovali u malverzacijamakako bi se iz Opštine naplatilo više od stotinu miliona eura , biće podnijete krivične prijave .
Inostrana kompanija napustila je postrojenje 31. januara, dva mjeseca prije nego što je to Protokolom predviđeno. Opština je prijavila Specijalnom tužilaštvu, koje je odmah preuzelo svu dokumentaciju. U toku su vještačenja koja će utvrditi u kakvom je stanju ostavljeno postrojenje. Podmorski ispust je već priroriteno označen da se mora saniratri jer su se u more izlivale fekalije. Brojni tehnički i građevinski propusti konstatovani su analizom koju je za potrebe Opštine uradila konsultanstka kuća „ DR Duhovnik.

PODIJELI

Tagged under