Komercijalna banka prodata slovenačkoj NLB banci za 387,02 miliona eura

U Ministarstvu finansija Srbije u Beogradu je potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke Novoj ljubljanskoj banci (NLB).

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ministar finansija Srbije Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora NLB Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su su Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23% običnih akcija Komercijalne banke a.d Beograd.


Republika Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona eura.

Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona eura, a dodatno će država prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ne samo da će NLB ojačati svoje pozicije u Srbiji, gdje je Komercijalna banka važan igrač, treći po snazi, nego će proširiti uticaj u regionu budući da će u paketu preuzeti i podružnice srpske banke u drugim zemljama, uključujući Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona eura. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u zemlji. Zapošljava 2.744 ljudi, a za posljednje četiri godine je povećala produktivnost radnika za 20 odsto.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti