Zdravstveni sistem CG sposoban da odgovori globalnom izazovu korona virusa, situaciju pratimo non-stop

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ocijenilo je na juče održanoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Duško Marković, da u Crnoj Gori u ovom trenutku nema ni jednog potvrđenog slučaja zaraze novim korona virusom tipa 2019-nCoV te da se zdravstveni sistem naše zemlje, preduzimanjem niza preventivnih mjera na zaštiti države i građana pokazao kao organizovan, funkcionalan, operativan i sposoban da odgovori ovom globalnom izazovu.

Podsjećamo, u komšiluku su već zabilježeni slučajevi zaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović informisao je Nacionalno koordinaciono tijelo da mjere koje su preduzimane u proteklom razdoblju uključuju, među ostalim: redovnu komunikaciju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koordinaciju svih zdravstvenih ustanova u zemlji, 24-satnu pripravnost osoblja Instituta za javno zdravlje i epidemioloških službi, unapređenje laboratorijskih kapaciteta i dijagnostike i zdravstveni nadzor nad svim putnicima u međunarodnom saobraćaju – povratnicima iz pogođenih područja koji se stavljaju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

Nacionalno koordinaciono tijelo, koje čine predstavnici svih relevantnih državnih organa, poziva građane da slijede njegove informacije, uputstva i poruke koje će, u skladu sa procijenjenim nivoom opasnosti i prioriteta, biti pravovremeno saopštavane javnosti, kako bismo svi zajedno ponašanjem i djelovanjem doprinijeli tome da maksimalno zaštitimo Crnu Goru od zaraze i pandemijskog rizika.

Ocijenjeno je da činjenica da je novi korona virus identifikovan u neposrednom okruženju naše zemlje nalaže nastavak aktivnosti svih relevantnih subjekata i snažan i koordiniran institucionalni odgovor na ovaj izazov.

Na sjednici je ukazano da su sva uputstva i odluke Nacionalnog koordinacionog tima, u skladu sa opredjeljenjem da je zdravlje građana apsolutni prioritet Vlade, obavezujuća za sve državne organe i institucije kao i svakog pojedinca uključujući centralnu vlast i lokalne samouprave. Svim akterima javnog života sugeriše se povišen stepen pažnje u saopštavanju stavova budući da parcijalni politički i drugi interesi moraju biti podređeni interesu zdravlja cijele nacije.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će u četvrtak, 27. februara 2020. godine na konferenciji za medije koja će biti organizovana u Press centru Vlade Crne Gore sa početkom u 10:30 saopštiti javnosti više detalja uključujući i detaljan plan aktivnosti na nastavku priprema za suočavanje sa pandemijskim rizikom korona virusa tipa 2019-nCoV.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja