Počinje druga faza čišćenja starogradskih bedema

Opština Budva raspisla je javni poziv za izbor izvođača kome će povjeriti drugu fazu čišćenja bedema Starog grada. Opredijeljeno je iz budžeta 29 hiljada eura. Nakon što je prije nekoliko mjeseci završena prva faza, loklana uprava nastvalja sa uređenjem ovog kulturno- istorijskog spomenika.

Predviđeno je:
- U skladu sa Elaboratom, izvršiti pažljivo ručno uklanjanje svih recentnih intervencija sa bedema. Prije početka radova potrebno je blagovremeno obavjestiti eventualne vlasnike o uklanjanju.
- Mehaničko uklanjanje samonikle vegetacije koja nije uklonjena pranjem vodom pod pritiskom. Pri tome voditi računa da se u potpunosti ukloni korijenje biljaka, a eventualni ostaci tretiraju biocidom. Eventualne primjerke Capparis Spinosa (kapar) ne uklanjati.
- Hemijski tretman samonikle vegetacije:Nakon uklanjanja samonikle vegetacije potrebno je izvršiti tretiranje zidne površine biocidom, da bi se spriječilo ponovno nastajanje samonikle vegetacije.
- Čišćenje oštećenih i nedostajućih spojnica i površina pod malterom.
- Opšte pranje bedema vodom pod pritiskom:Izvršiti opšte pranje zidova bedema vodom pod pritiskom da bi se uklonile nečistoće iz vazduha, mikroorganizmi, mahovina, boja, i sl.
-Tretman posebno zaprljanih površina i uklanjanje grafita:Sva zaprljanja koja ne mogu da se uklone pranjem vodom pod pritiskom potrebno je tretirati pojedinačno specijalnim metodama čišćenja i pranja sapunicom i drugim hemijskim preparatima po uputstvu Konzervatora.
- Konzervatorski tretman oštećenja u kamenu:Ova pozicija podrazumjeva sanaciju zatečenih oštećenja bedema plombiranjem kamenom ili malterom, sanaciju pukotina, i sl.
-Zaziđivanje oštećenja nastalih recentnim intervencijama
- Fugovanje oštećenih i nedostajućih spojnica
-Zaštita tretiranih površina fobusiranjem:Nakon završetka tretmana bedema, potrebno je sve zidne površine tretirati zaštitom od vlage, kao što je Sikagard 703 W ili slično. Tretman sprovesti u više slojeva, do potpunog zasićenja kamena

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti