Budvanski imaginarium

Budvanski imaginarium          

 Petnaestak dana prije početka rada Primorskih novina održan je jedan događaj koji nas je svojim šarmom i dovitljivošću natjerao da pišemo i toliko poslije njega.

U pitanju je budvanski Imaginarium koji je napravio pravu interakciju između TO Budva i posjetilaca našeg grada to jest njihovih najbitnijih- mališana. Oni su u četiri radionice igrali, stvarali i sa sobom u svoje gradove i zemlje ponijeli topao osjećaj gostoprimstva Budve. S toga smo tražili od autora projekta Milana Babovića da kaže nekoliko riječi o ovoj ideji, a najzanimljivije momente možete pogledati u ovoj galeriji.

 

 U organizaciji TO Budva, a u okviru Dana umjetnika Budve, kreirana je manifestacija za dijecu i omladinu pod nazivom budvanski Imaginarium.

 Prvenstvena poruka manifestacije je predstaviti umjetnost kao univerzalni jezik koji osim svog krativnog kapaciteta ima i svoj društveno odgovoran značaj.

 Kroz 4 radionice, izložbu srednjoškolaca i veliki zid, na platou ispod citadele posjetioci su imali priliku upoznati se sa onim što Budvu čini tako posebnom, a to su ljudi, ovom prilikom mladi umjetnici i oni koji to žele postati.

 Cilj je podstaknuti mlade i njihove roditelje da se kroz umjetnost zaista može puno postići.

 Kroz rad sa trenerima (Jelena Papović- slikarstvo, Marica Boljević- vajarstvo, Aleksandar Aleksić- fotografija, Igor Benić- grafit), mladim umjetnicima su predstavljena dva konvencionalna (slikarstvo, vajarstvo) i dva nekonvencionalna umjetnička izraza (fotografija i grafit), gdje su se upoznali ne samo sa osnovnim tehnikama gore navedenih umjetničkih izraza nego i sa širinom konteksta koji umjetnost može imati (istorijski, socijalni, politički itd) .

IMG_9049.jpg

 Na posebnom izložbenom prostoru u okviru manifestacije se moglo vidjeti sve ono što su djeca i omladina stvorili za dva dana manifestacije.

 Osim radionica, posebno smo ponosni na izložbu radova naših srednjoškolaca koji su prethodnih školskih godina u okviru izbornog predmeta kod profesorice Ranke Perunović kreirali zaista veliki broj sjajnih radova.

 Na izložbi su predstavljeni: crteži, fotografje, vajarski radovi, vitraži, napravci od recikliranog materijala.

 Sama izložba je imala za cilj podsjetiti na važnost umjetnosti u školskom sistemu koja ne samo da je doprinjela velikom broju izuzetnih radova već se njena uloga ogleda i u tome da se neuporedivo veći broj učenika, od kad su uvedeni izborni predmeti koji stimulišu razne oblike umjetničkog izražavanja, odlučuju razvijati svoje talente dalje kroz fakultetski nivo školovanja.

 I kao 6 cjelina, isticala se instalacija u formi velikog zida koji je na vrlo jedinstven način svim učesnicima i posjetiocima budvanskog Imaginariuma, dozvoljavao da se što kroz crtež, što kroz poruku ili otisak dlana izraze kao dio vrlo ličnog i jedinstvenog umjetničkog izraza, pod imenom "umjetnik je u svakom od nas".

 Cilj nam je da manifestacija postane tradicionalna i da se kroz svoj rad i razvoj mladi upoznaju sa osnovama, stimulišu ka slobodnijem, otvorenijem odnosu prema umjetnosti, kao i da se afirmišu neki nedovoljno poznati mladi umjetnici koji možda baš kroz ovakve forme upoznaju javnost sa svojim talentom.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja