Uklanjanje grita iz podmorja Porto Montenegra osjetljiv posao

Uklanjanje grita iz podmorja Porto Montenegra osjetljiv posao

Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu proširenja marine Porto Montenegro sa pratećim objektima bila je tema jučerašnje javne rasprave koju je Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu priredio u upravnoj zgradi Adriatik marinas-a na Seljanovu.

Kako prenosi Radio Tivat, dvadesetak prisutnih u velikoj sali bivšeg Doma vojske, među kojima je bio i obrađivač projekta, arhitekta Mladen Krekić pozdravio je Ilija Radović iz Agencije za zaštitu životne sredine, a u ime tima obrađivača elaborat su predstavili Aleksandar Duborija i Željko Spasojević iz Zavoda za ekologiju Instituta za razvoj istraživanja iz Podgorice.

Radović je naglasio da je u skladu sa zakonskom normom uvid u propisanu dokumentaciju bio je omogućen u Agenciji za zaštitu životne sredine i u Sekretarijatu za uređenje prostora  i zaštitu životne sredine. „Imajući u vidu osjetljivost prostora i poslova koji treba da se obave Agencija je donijela rješenje o izradi procjene uticaja na životnu sredinu sa ciljem da se detaljnije sagleda kompletan prostor koji je predmet projekta i predvide mjere koje Adriatik marinas mora da ispoštuje tokom izvođenja radova i funkcionisanja“, istakao je Radović.

 

Predstavnik tima obrađivača Aleksandar Duborija je istakao da je elaborat urađen u sklopu izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Arsenal“ koji zahvata 139 hektara akvatorijuma i na kome je predviđena izgradnja marine sa ukupno 850 vezova. „Sedimenti na lokaciji Porto Montenegro pokazuju da je sadržaj žive veći od dozvoljenog i da je to interventna vrijednost na koju posebno treba obratiti pažnju“, rekao je Duborija dodajući da su parametri teških metala u granicama dozvoljenog i da je sve to posljedica tehnoloških procesa koji su više od vijeka obavljani na ovoj lokaciji dok je postojala pomorska baza i Arsenal.

 

On je istakao da se projekat proširenja marine neće bitnije odraziti na pejzažne karaktersitike ovog dijela Tivta i da se to neće bitnije odraziti na podvodni svijet jer su flora i fauna siromašniji u odnosu na druge djelove zaliva, a najbliži osjetljivi receptori, zaštićena vrsta morske trave „posidonia oceanica“ udaljeni 5 kilometara.

 

Jedine primjedbe na elaborat je u svojstvu građanina, iznio novinar Siniša Luković koji je između ostalog naglasio da obrađivači trebaju tražiti od Agencije za zaštitu životne sredine i investitora čišćenje podmorja što je njena obaveza i potencirao pitanje grita i opasnih materija koje na morskom dnu po analizi britanske organizacije koja je radila procjenu ima na morskom dnu oko 8.300 kubika.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja