Mještani Svetog Stefana, Bečića i Reževića pozvali nadležne da riješe problem goveda

Mještani mjesnih zajednica Sveti Stefan, Bečići i Reževići pozvali nadležne da riješe višegodišnji problem koji imaju sa govedima u tim primorskim mjestima. Optužili su ministra poljoprivrede Milutina Simovića da sprječava inspekcijske službe da reaguju. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Elitni dio crnogorske obale od Rafailovića do Reževića, sazaleđem, i to selima: Kuljači, Čelobrdo, Đenaši, Česminovo, Đuranovina, Tudorovići, Blizikući, Drobnići i Reževići, suočava se sa nesvakidašnjom pojavom. Nemarom institucija i neodgovornošću vlasnika, na ovom području se slobodno kreće, bez ičijeg nadzora, gotovo više od 80 goveda. Pošto su goveda prepuštena šumi više godina, ista su postala poludivlja i kao takva predstavljaju posebnu opasnost za život, ne samo mještana, već i mnogobrojnih posjetilaca koji obilaze ova mjesta.Svakodnevica je da mnogobrojni posjetioci, koji su se suočili sa krdom goveda, napuštaju ovo područje glavom bez obzira. Pored opasnosti za život, mještanima se pričinjava velika šteta, jer goveda ulaze u bašte, dvorišta, maslinjake, vinograde, takođe goveda se napajaju samjesnih izvora, prljajući i zagađujući ih, čak ulaze i namjesna groblja. Postala je uobičajena pojava da govedasiđu do priobalnih parkova, tako je i prije par dana dio goveda posjetio i miločerski park, što nije prvi put. To što se goveda nesmetano kreću duž Jadranske magistrale predstavlja posebnu opasnost za sve učesnike u saobraćaju. Zbog navedenog, umjesno po turizmu, postali smo atrakcija na društvenim mrežama po govedima. Gdje se ne poštuje zakon i gdje nema brige države tu nastaje divljaštvo, tako i u konkretnom slučaju sprovodi se divljaštvo nezapamćeno u istoriji ovog područja, dok nadležne institucije neće da reaguju, iako su u više navrata direktno upoznate, i to: Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Komunalna policija i inspekcija Opštine Budva...Ogorčenje mještana je ogromno, posebno od poslednjeg saznanja da iza ovih goveda stoji direktno ministar poljoprivrede Milutin Simović, koji je donirao ova goveda i dijeli profit sa navodnim vlasnikom Stevanom Kapom iz sela Ugnji kod Cetinja, te su ista registrovana i redovno se subvencioniraju, a što sve ukazuje na razlog zašto ni nadležni organi ne reaguju.
Zbog svega navedenog, u vremenu u kojem je interes pojedinca stavljen ispred interesa cijelog društva, došli smo do toga da područje koje je bilo biser turizma postane ruglo, a elitni gosti budu zamijenjeni govedima.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti