Print this page

Za turistički prihod od tri milijarde eura potrebno nam je još mnogo hotela

Za turistički prihod od tri milijarde eura potrebno nam je još mnogo hotela

Prema postojećoj Strategiji za razvoj turizma do 2020. godine, Crna Gora na kraju tog perioda treba da prihoduje oko tri milijarde eura. To je ostvarivio i realno, ali je potrebno da se osnovni smještajni kapaciteti povećaju na 111.000 kreveta, kazao je za TVCG profesor dr Rade Ratković.

 

- Realnost tih ciljeva dolazi u pitanje, s obzirom da je gotovo stagnirala gradnja osnovnih smještajnih kapaciteta (hoteli) posljednjih sedam, osam godina, a da smo i dalje u ekspanziji komplementarnih kapaciteta (apartmani, kuće za odmor) koji bi po Strategiji trebalo ne samo da miruju već i da se smanje.

Ratković ističe da bi, prema prvobitnom strateškom planu razvoja turizma, Crna Gora do 2020. godine u turizmu trebalo da zaposli 32.000 ljudi i ostvari 39 miliona noćenja, ali podsjeća da “od toga trenutno nemamo ni deset”.

- Zato je upitno hoće li se ovi ciljevi, koji su tada bili realni, sada ostvariti, jer upravljački, menadžerski tokovi nisu dovoljno išli ka tome da stvore ambijent da se ti ciljevi ostvare. Restruktuiranjem smještajnog sektora, marketinškim integrisanjem malih hotela, preciznim evidentiranjem smještaja i organizovanjem uređenja turističkih mjesta, naša zemlja može ostvariti promet veći od milijardu eura. Na taj način turizam bi podstakao razvoj naše krhke ekonomije – zaključuje Ratković za TVCG.

izvor bankar.me

PODIJELI

Tagged under