Zvanično otvaranje treće faze rekonstrukcije i uređenja šetališta u Dobroti

Zvanično otvaranje treće faze rekonstrukcije i uređenja šetališta u Dobroti

Ulaganje u obalu i obalnu infrastrukturu koja je u funkciji građana i ukupne turističke privrede je strateški cilj Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom. Turizam, kao jedna od strateški najvažnijih privrednih grana Države, zahtijeva kontinuiranu brigu i ulaganje, posebno u zoni morske obale, a takva turistička privreda dalje za Crnu Goru znači nova radna mjesta, diverzifikovanu ponudu i direktne strane investicije.

Proteklih godina Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je planski, samo i u saradnji sa lokalnim samoupravama ulagalo u obalno područje Crne Gore. I danas, kao inicijator i investitor projekta, Javno preduzeće je započelo III fazu radova u sklopu projekta uređenja i rekonstrukcije šetališta i rive u Dobroti. Ova faza obuhvata dio obale od Fakulteta za pomorstvo do Instituta za biologiju mora, u dužini od 145 m.

 

Otvaranju radova u Dobroti prisustvovali su predstavnici Opštine Kotor, Direkcije za uređenje i izgradnju prostora, predstavnici preduzeća izvođača radova, predstavnici medija i predstavnici Javnog preduzeće za upravljanje morskim dobrom, a prisutnima su se obratili direktor JP Morsko dobro, gospodin Rajko Barović, koordinator za investicije i izgradnju morskog dobra, gospodin Rajko Radulović, kao i predstavnici opštine Kotor.

 

Projekat u Dobroti podrazumijeva parterno uređenje, popločavanje sa izradom pješačkih staza i uređenim zelenilom, nastavljanje linije javne rasvjete i postavljanje parkovskog mobilijara.

 

Radovi koji su u toku su, po svojoj arhitektonskoj i građevinskoj obradi, u sklopu integralnog projekta uređenja šetališta i obale u Dobroti u dužini od oko 750 m.

 

Radove izvodi preduzeće „Đokić Group“ doo sa svojim kooperantima, a stalni stručni nadzor vrši podgoričko preduzeće „Civil Engineer“ doo sa svojim partnerima.

 

Planirano je da projekat bude završen do 20.12.2013, a njegovu ukupnu ugovorenu vrijednost, koja iznosi 237.752 €, u cjelosti finansira JP Morsko dobro.

slanje_dsc02982.jpg

Osim toga, Javno preduzeće je u toku 2013. godine uložilo 412.672 € na uređenje, izgradnju i održavanje zone morskog dobra u Opštini Kotor. Osim šetališta u Dobroti, ove godine završeni su i drugi radovi:

1.      Rekonstrukcija šetališta u Prčnju – radovi su obuhvatali uređenje i popločavanje šetališta u dužini 105m, u centralnom dijelu Prčanja uz more, kao i uređenje zelenila, rasvjete i postavljanje parkovskog mobilijara. Ukupna vrijednost ovih radova iznosila je 108.435 €;

2.      Izgradnja trotoara u Risnu – radovi su obuhvatali izradu trotoara od behaton ploča u dužini od 530m, tj. od nekadašnjeg objekta Dom slijepih do benzinske pumpe, kao i postavljanje ivičnjaka i nivelisanje šaht poklopaca. Ukupna vrijednost radova iznosila je 63.845 €;

3.      Sitne sanacije obale – ovi radovi su podrazumijevali manje intervencuje na sanaciji i uređenju obale u zoni morskog dobra, koji se izvode na jednogodišnjem nivou, a nakon ukazane potrebe, po pojedinačnim poslovima. Ukupna vrijednost radova iznosila je 761 €;

4.      Nabavka i postavljanje kanti za smeće u vrijednosti od 1880 €;

 

Dobrota, i Boka uopšte, je posebna kulturna i ambijentalna cjelina prema kojoj treba imati posebnu odgovornost kako bi bila na održivi način valorizovana i sačuvana. Šetalište u Dobroti pružiće turistima i građanima priliku da uživaju u ambijentalnim cjelinama ovog mediteranskog grada, kapetanskim zdanjima i vizurama zaliva nesravnjene ljepote. Nadamo se da će šetalište doprinijeti da se valorizuju i drugi potencijali ovog dijela Boke na zadovoljstvo i ekonomski prosperitet građana i privrede.

 

U skladu sa ovim strateškim ciljevima, Javno preduzeće za predstojeći period planira još projekata i investicija u Opštini Kotor, pa je tako, na primjer, u toku izrada planske dokumentacije i pribavljanja odobrenja za izradu pješačke staze i rasvjete od Perasta do Risna, u ukupnoj dužini 2.1 km, što bi po predračunima trebalo da košta oko 800.000 €.

 

Takođe, u toku je javni tender za izradu glavnog projekta za uređenje i sanaciju nekoliko velikih ponti i mandraća na zapadnom dijelu Dobrote, ukupne površine oko 1300 m2.

 

Završen je i glavni projekat i u toku je pribavljanje odobrenja za rekonstrukciju i sanaciju postojećeg kupališta na istočnom kraju Perasta, na lokaciji “Borići”, čija je je predračunska vrijednost oko 400.000 €.

 

Osim ovih projekata, u toku je revizija projekta i pribavljanje odobrenja za građenje nove plaže u Risnu, na lokaciji od Doma slijepih do objekta “Stara Slanica” u dužini od 120 m. Predračunska vrijednost ovog projekta iznosi oko 750.000 €, a namjera nam je da ovaj projekat realizujemo putem privatno-javnog partnerstva. Upravo iz tog razloga, za nas projekat u Risnu ima poseban značaj kao prvi ove vrste u Crnoj Gori. Takođe, u planu je izrada nautičkih planova, kao i nabavljanje i postavka bokobrana na pristaništu Perast.

 

Obalna zona u Opštini Kotor u cjelini je u zoni zaštite kao svjetska kulturna baština što nameće potrebu sagledavanja i utvrđivanja prioriteta kod godišnjih planova sanacije i revitalizacije obale i obalne infrastrukture. Bokeške sanacije spadaju u osjetljive zahvate koji se vrlo pažljivo vode kako ne bi ni u kom dijelu poremetile viševjekovne cjeline i njihove specifičnosti. Sa druge strane, postoji potreba da se ti prostori valorizuju i unaprijede tako da Boka nastavi da bude ekonomski prosperitetna, kakva je i bila u svom dugom trajanju.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja