Napokon čisto more

Napokon čisto more

Budva će naredne godine dobiti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, čija je izgradnja u naselju Vještica u Bečićima u završnoj fazi, a pročišćavaće vodu za 100. 000 stanovnika. Otplata postrojenje počinje već 2014., pa u narednih 30 godina, a za prvu ratu neophodno je obezbijediti šest miliona eura.

 

Ovo prostojenje najveća je investicija u Budvi, na koje će biti priključeni Budva, Bečići i Sveti Stefan, koji ćemo u toku sljedeće godine spojiti na sistem.

 

Direktor kompanije WTE koja gradi ovo postrojenje Ginter Faust najavio je da će krajem godine postrojenje biti završeno, te da će početi probni rad i zvanično puštanje postrojenja u rad. Postrojenje je, kaže Faust, urađeno u skladu sa najnovijim tehnološkim standardima i sastoji se iz tri faze pročišćavanja mehaničkog, hemijskog i biološkog prečišćavanja.

 

"To znači da je voda nakon ta tri prečišćavanja 97 posto čista. Ovom sistemu pripada i transportni potisni cjevovod koji svu kanalizaciju Budve, Bečića i Svetog Stefana dovodi do glavnog postrojenja, i onda postoji gravitacioni cjevovod koji će čistu vodu da ispušta u more. Opština Budva se odlučila za izgradnju ovog postrojenja kao i sve opštine na obali. Cilj je da kada turisti dođu da se kupaju, kupaju se u potpuno čistom moru, i poslije završetka projekata kao što je ovaj u Budvi taj cilj će biti ispunjen. Trenutno na Bečićkoj plaži postavljamo gravitacioni podmorski ispust. Ispušna cijev u moru ide na udaljenosti 1,5 kilometara, kao što je i do sada to bio slučaj samo sa nepročišćenim otpadnim vodama", kazao je Faust.

 

Inače, projekat vrijedan 58 miliona eura, za koji je Vlada dala garanciju za 29 miliona, finansiran je zahvaljujući kreditu, koji će Opština morati da vrati u naredne tri decenije.

 

Sekretar za investicije Cvetko Pajković kazao je da će prva rata kredita pristići već naredne godine, u iznosu od šest miliona eura.

 

Prema njegovim riječima, iako je praksa svuda u svijetu da građani snose kompletan trošak za vraćanje kredita, oni su preporučili model, po kome će se novac obezbijediti, preko povećanja cijene kubika vode, uvođenja takse za zaštitu životne sredine, kao i od naplate komunalija.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja