Zabrana stavljanja u promet svježeg krastavca

Zabrana stavljanja u promet svježeg krastavca

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je izdalo zabranu stavljanja u promet svježeg krastavca uvozniku Truka trade d.o.o, Podgorica, na osnovu Izvještaja o ispitivanju i Stručnog mišljenja CETI-a, kojim je utvrđen povećan sadržaj rezidua pesticida, tokom sprovođenja Programa monitoringa rezidua pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla za 2013. godinu i činjenice da postoje dostupni podaci i informacije o mogućem štetnom djelovanju hrane na zdravlje ljudi koje su naučno utemeljene.

Svježi krastavac uvezen je iz Albanije u količini od 761 kg i ustanovljeno je da ima povećan sadržaj aktivne materije spiroxamine u količini od 0,094 mg/kg što prevazilazi propisan MRL 0,05 mg/kg u skladu sa EU legislativom (Commission Regulation (EC) No 839/2008 of 31 July 2008 amending Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council as regards Annexes II, III and IV on maximum residue levels of pesticides in or on certain products).

 

Ministarstvo je takođe uputilo urgenciju Upravi za inspekcijske poslove da se pojača inspekcijski nadzor u skladištu uvoznika i maloprodajnim objektima, u cilju potvrde da se sporni proizvod ne nalazi u prometu, kao i da se pojača inspekcijski nadzor prilikom uvoza ovih proizvoda.

 

Sporni proizvod će biti uništen po Rješenju Sanitarne inspekcije.

 

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja apeluje na potrošače da obrate pažnju pri kupovini ovih proizvoda i prijave eventualno prisustvo ovog proizvoda na tržistu Fitosanitarnoj upravi ili Upravi za inspekcijske poslove.

Preduzete radnje su prije svega motivisane namjerom da se preventivno djeluje i zaštiti zdravlje potrošača. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja prati dalji razvoj situacije, i o svim novim dešavanjima redovno će obavještavati javnost.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja