Žičara ponovo aktuelizovana

Ideju da se hotelska destinacija – Bečići, spoji žičarom sa malim živopisnim mjestom Brajići iznad Budve, ponovo je aktuelizovao gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, najavivši da bi projekat mogao biti realizovan kroz privatno javno partnerstvo.

Upravo ovaj vizionarski poduhvat, koji je svih prethodnih šest godina, od kada je iniciran, više je ličio na neko predizborno, političko obećanje, nego da je njegovo osvarenje zaista realno.

 

A u proteklih pola decenije, opštinska vlast u više navrata je pokušavala da sa mrtve tačke " podigne " projekat, jer bi izgradnja žičare, umnogome učinila turističku ponudu metrpole turizma atraktivnijom.  "Zahvaljajući privatno - javnom partnerstvu Budva će obogatiti svoju turističku ponudu žičarom od Bečića do Brajića, koja će na jedinstven način turiste upoznati sa ruralnim predjelima naše opštine" poručio je prije neki dan prvi čovjek Budve.

Ostaje je da se vidi da li će u programu investicija za narednu godinu ovaj projekat biti uvršten, jer Opština bi trebalo da sa svoje strane izuzme zemljište od privatnika, nadomak hotela "Queen of Montenegro" gdje je predviđena polazna stanica buduže žičare.

Podsjećamo, projekat izgradnje žičare, koji je osmišljen još prije šest godina, a na sebe preuzela kompanija “Cable Car Montenegro“, čiji je akcionar bila i  lokalna uprava, predviđao je izgradnju žičare od Bečića do stare tvrđave Kosmač na Brajićima. Svih prethodnih godina Planom investicija Opština je predviđala nekih 400 hiljada eura za izuzimanje zemljišta, ali unazad tri godine  ta stavka je uklonjena. Opština je još 2010. donijela odluku da postane akcionar kompanije “Cable Car Montenegro“, time što bi kao svoj ulog unijela nepokretnosti u vrijednosti od 209.963 eura.
 Tom odlukom je bilo predviđeno da bi ustupanjem nepokretnosti Opština stekla akionarski udio od 12,44%. Uvidom u evidenciju centralnog registra Privrednog suda, Opština nije upisana ni kao osnivač ni kao akcionar u ovoj kompaniji.

Projekat žičare, kao turističke atrakcije, podrazumijevao bi izgradnju polazne stanice, koja bi bila nedaleko od hotela „The Queen of Montenegro“ u Bečićima i ciljne stanice nedaleko od srednjovjekovne tvrđave Kosmač na Brajićima.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja