Frendli destinacije - dobra zarada

Prateći vijest da je TO Herceg Novi podržao ideju da Crna Gora postane otvoreno tržište za LGBT turiste, donosimo malo više informacija o tom vidu turizma, bez pretjeranog razmatranja za ili protiv. Hrvatska se odavno preporučila kao gay – friendly destinacija i kao takva se pozicionirala na ovom, izuzetno probirljivom tržištu, koje odluikuje viskoplatežna klijentela.

Turizam je grana na koju se Hrvatska jako oslanja. Iz godine u godinu raste broj posjetitelja i želi se profilirati kao turistička velesila. Ali još nisu zaživjeli mnogi vidovi te industrije koji u svijetu donose ogroman novac. Jedan od njih je i Gay turizam.

Turizam koji je okrenut LGBT populaciji iz godine u godinu ostvaruje sve veći profit. Samo u SAD-u se procjenjuje da gay populacija godišnje na turističke usluge potroši više od 50 milijardi dolara. Hrvatsku, prema nekim procjenama posjeti oko 200 hiljada gejeva.

U Hrvatskoj  na internetu može pronaći nekoliko destinacija koje se karakteriziraju kao gay friendly što znači da nisu isključivo za gejeve ali su oni dobrodošli. Jedna od njih je ostrvo Rab koji je među LGBT turistima poznat još od osamdesetih godina. Gay-friendly se odnosi na mjesta, politiku, ljude ili institucije koji su otvoreni i dobrodošli za gej ljude (uključujući cijenu LGBT zajednicu) da stvore okolinu koja je podrška gej ljudima i njihovim vezama i zajednicama, koja poštuje sve ljude, tretira ih jednako i nije osuđujuća.

Ove godine, na najvećem sajmu turizma u Berlinu svoj štand imala je i Međunarodna gay i lesbian turistička zajednica, i nudili su se i mnogi sadržaji. Fernardo Garcia Castro vodi ljetovalište na karipskoj obali Meksika. U razgovoru za Media servis objasnio je zašto gay turizam doživljava procvat. S obzirom
da je Meksiko poprilično konzervativna katolička zemlja bilo je zanimljivo čuti iskustva s lokalnim ljudima. Castro objašnjava da se nakon otvaranja ljetovališta stav ljudi promijenio, da je manje predrasuda te da i Meksiko postaje sve otvorenija zemlja prema gayevima

"To je dobra usluga i za straight i za gay ljude. Nema razlike. Mi gayevi plaćamo puno za putovanja, izbirljivi smo u uslugama koje koristimo. Najbolja odjeća, najbolje avionske kompanije, najbolji hoteli, želimo ono što smo platili", rekao  je Garcia Castro.

tgg_04.jpg

Gay friendly destinacije u Hrvatskoj

Hrvatska ima niz lokacija i mjesta koja su već prepoznata, a kao gay-friendly su se nekako sama isprofilirala, jer su ih turisti kao takvu doživjeli i s obirom na položaj i posjećenost postale su omiljene, ne samo za domaće turiste već posebice za strance.

Veliki broj gej turista posjećuje Dubrovnik, Hvar, Rab, Krk, Rovinj, Rijeku i Zagreb. Smatramo da bi te destinacije trebale ciljano razvijati i ovaj vid turizma to jest kreirati sadržaje, poticati destinacijske mendžment kompanije i sl. Na žalost, svi gej turisti koji dodju u našu zemlju ostaju prikraćeni za konkretne sadržaje namjenjene za njih.

Gradovi koji su širom svijeta poznati kao gay-friendly su među ostalima i San Francisco, Sydney, Tel Aviv, Buenos Aires, Manchester, Brighton, Berlin...

 

Jeste li znali da...

- 10% prihoda od turizma u SAD-u otpada na LGBT potrošače što iznosi vrtoglavih 54

milijarde dolara godišnje?

- samo susjedna Grčka godišnje uprihodi od LGBT turista 1.5 milijardi dolara...

- Zagreb posjeti oko 30.000 LGBT turista godišnje (procjena TZ Zagreb)

V.L.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja