Print this page

Aleksandar Ćuković na Trgu pjesnika

Na Trgu pjesnika, večeras sa početkom u 21 č, nastavlja se književni  program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“. Gost večeri je Aleksandar Ćuković, a predstaviće svoje književno djelo „Herostratov asistent“.

Aleksandar Ćuković rođen je 1991. godine u Nikšiću. Magistar je političkih nauka. Objavio je knjige: Sporedni poredak (kratke priče, КZ „Mirko Banjević”, Nikšić, 2012), Omča (roman, Unireks, Podgorica, 2013), Кonture horizonta (intervjui, Jumedia Mont, Podgorica, 2015), Кad skidaju krila (kratke priče, Unireks, Podgorica, 2018 - dva izdanja), Pisac u kupatilu (kratke priče, UКCG, Podgorica, 2019), Vrijeme riječi – Udruženje književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine (monografija, UКCG, Podgorica, 2020 - koautorstvo sa Milicom Кralj).

Autor je niza naučnih i stručnih radova iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. Dobitnik je nagrade Udruženja književnika Crne Gore „Vidovdanska povelja” za najbolju knjigu proze u 2018. godini (Кad skidaju krila), nagrade za najbolju kratku priču na „Podgorica art festivalu” (2018), kao i nagrade „Mirko Banjević” za najbolju knjigu proze 2019. godine. Dobitnik je Prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2019. godinu. Glavni je i odgovorni urednik časopisa „Stvaranje” Udruženja književnika Crne Gore i dodatka o kulturi „Ćirilica” dnevnih novina „Dan”.

Kritičarka i pjesnikinja dr Jana Aleksić, o djelu Aleksandra Ćukovića kaže: „Riječ je o radikalnoj ironizaciji modernih i savremenih vidova ulaženja u istoriju, društvenog isticanja, duhovne (auto) cenzure, ali i tegobnog životarenja na margini epohalnog horizonta. Meta Ćukovićeve pjesničke oštrice je totalitet istorijske inercije.”

Moderator večeri je magistar književnosti, g. Milorad Durutović.

Iste večeri, nastavlja se dramski program ovogodišnjeg festivala. Na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava „Čitač“, po tekstu Fedora Šilija (po motivima romana Bernarda Šlinka), a u režiji Borisa Liješevića. Predstava je koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Arta/ Beograd.

Režiju je uradio Boris Liješević, dramaturgiju Fedor Šili, scenografiju Janja Valjarević, kostimografiju Dragana Lađevac, a kompoziciju Stefan Ćirić.

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

PODIJELI

Tagged under