Print this page

„Dogvil“ po istoimenom filmu i tekstu Larsa fon Trira u ponedeljak između crkava

U ponedjeljak, 10. avgusta, sa početkom u 21.30h, na sceni između crkava završava dramski program 29. festivala izvođenjem predstave „Dogvil“, po istoimenom filmu i tekstu Larsa fon Trira, a u režiji Kokana Mladenovića. Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog kulturnog centra iz Novog Sada, Mikser hausa iz Beogarda i Doma omladine iz Pančeva.

U najavi predstave je naglašeno: “Autore pozorišne predstave Dogvil najviše zanima specifična psihologija izolacije, koja dugoročno ostavlja posljedice na svakog pojedinca u izolovanoj zajednici. Jesmo li se, decenijama izolovani od normalnog života, nakon ratova, sankcija i zabluda pretvorili u stanovnike Dogvila? Treba li nam pomoći, ili nas se plašiti? Jesmo li u stanju da ikada više budemo dio normalnog sveta? Postoji li, uopšte, taj „veliki svijet“, ili se i on, poput nas, pretvorio u jedan globalni Dogvil? Gdje su međe između empatije, razumijevanja, moralnosti i nagonske samoodbrane od zla? Ova granična stanja društvenog ponašanja i individualne psihologije prati forma izvedbe, koja se upravo kreće tankom linijom između koncerta i pozorišne predstave”.

Idejni tvorac predstave Marko Grubić biće autor muzike za predstavu „Dogvil”. On je rekao da je zamisao da predstava bude forma koja će sjediniti koncert, pozorišnu predstavu i film: “Nakon desetina komponovanih muzika za razne predstave, uglavnom institucionalnih, imao sam ideju da napravim nešto što izmiče iz te vrste organizacije. Tako sam dobio ideju da napravim nešto između koncerta, predstave i filma, da to ne bude predstava s mnogo muzike, nego da je zaista na granici ova tri predstavljanja. Razmišljao sam ko bi mogao to da režira, i to je bio Kokan Mladenović. Pozvao sam ga, pitao ga šta bi on u takvoj formi želeo da režira, a on mi je poslao tri teksta. Izabrao sam „Dogvil” jer je to zaista izuzetan tekst, milion nivoa kojima čovek može da se zabavi na ova tri načina koja ćemo mi u osnovi primeniti”.

U predstavi igraju Branimir Trifunović, Milica Majstorović i Tamara Aleksić. Muziku kompozitoraMarka Grubića uživo izvodi Vrooomu sastavu: Andrijana Belović (glas i klavijature), Jamal Al Kisvani (saksofoni, flauta, gitara, klavijature) i Marko Grubić (bas, gitara, klavijature, lupovi).

PODIJELI

Tagged under