Print this page

Hrvatska ostvarila najbolji turistički rezultat na Mediteranu

HRVATSKA je u julu u poređenju sa nekoliko mediteranskih konkurentskih zemalja ostvarila bolji turistički rezultat dostigavši 50 odsto lanjskih dolazaka stranih turista iz istog mjeseca, a bolje rezultate ima i za sedam mjeseci sa 32 odsto lanjskih dolazaka, zaključak je analize Hrvatske turističke zajednice prema dostupnim podacima iz drugih zemalja.

Kako prenosi index.hr podaci u julu pokazuju da se Hrvatska tokom prvog dijela ljetne turističke sezone uspjela brže otvoriti za turističko poslovanje nego neke druge zemlje, pa se i rezultatima bolje pozicionirala na emitivnim tržištima od drugih zemalja obuhvaćenih analizom.

U julu je, naime, u Hrvatsku došlo oko 2,5 miliona stranih turista, što je 50 odsto od broja u julu 2019., dok ih je u sedam mjeseci ukupno došlo 3,3 miliona ili 32 odsto od dolazaka u istom periodu lani.

Analizirane zemlje - Španija, Portugalija, Kipar i Turska - za koje su službeni podaci njihovih nacionalnih statističkih kancelarija o dolascima stranih turista dostupni za jul, imale su znatno manje procenata lanjskih ostvarenja.

 

 

 

Španija je tako u julu s 2,5 miliona dolazaka stranih turista zabilježila 25 odsto lanjskih dolazaka iz istog mjeseca, dok ih je u sedam ovogodišnjih mjeseci došlo 13,3 miliona ili 28 odsto od broja koliko ih je došlo u istom periodu lani.

Portugaliju je, prema prvim procjenama njihovog "Instituto Nacional de Estatistica", u julu posjetilo približno 306 hiljada stranih turista, što je 17 odsto od lanjskih dolazaka u istom mjesecu, dok za sedam mjeseci još nemaju dostupnih kompletiranih podataka.

Na Kipar je prema prvim pokazateljima njihove statističke službe u julu došlo oko 65 hiljada stranih turista ili 12 odsto u odnosu na jul prošle godine , a u sedam mjeseci ukupno njih oko 321 hiljada , što je 15 odsto prošlogodišnjeg prometa.

Turska je, prema podacima njihovog ministarstva turizma i kulture, zabilježila u julu 933 hiljade stranih turističkih dolazaka, što je 14 odsto u odnosu na lani, a bolji procenat lanjskog ostvarenja od 22 odsto ima za sedam mjeseci sa 5,4 miliona dolazaka stranih turista.

PODIJELI

Tagged under