Print this page

Istra i Dalmacija su bile najomiljenije regije za turiste koji su ovog ljeta putovali automobilom

Njemački autoklub (ADAC) objavio je danas da su Istra i Dalmacija bile najomiljenije regije za turiste koji su ovog ljeta usred korona krize putovali automobilom.

Kako prenosi "Jutarnji list" Hrvatska se našla pri vrhu najtraženijih zemalja za ljetovanje zajedno s Njemačkom.Riječ je o istraživanju koje se temelji na analizi 345.547 upita za rute, što je puno manje nego prethodnih godina, i sve se svelo na period između maja i septembra.Istraživanje je pokazalo da se logično najveći broj njemačkih putnika odlučio za ostanak u vlastitoj zemlji, gdje i u normalnim sezonama ostaje jako velik broj Njemaca. Ove godine to je i više zbog svih ograničenja oko prelaza granica i uopšte mogućnosti putovanja. Čak 33,3 odsto upita za rute odnosilo se na Njemačku što je više nego lani.Na drugom mjestu je bila Italija sa 14,9 odsto upita i velikim padom  u odnosu na lani kada je imala 18,8 odsto svih upita.Na trećem mjestu je Hrvatska s 14,3 odsto upita što je porast u odnosu na lani kada je imala 9,6 odsto upita, izvještava ADAC. Zanimljivo je da se Španija nije našla među 10 najtraženijih zemalja, a lani je bila na sedmom mjestu.

Najomiljenije regije njemačkih gostiju koji su se odlučili na putovanje automobilom bili su Istra i dalmatinska obala, a jako su pali upiti za ljetovanje na italijanskom jezeru Garda kojega Njemci obožavaju. Zato su tri njemačke pokrajine profitirale – Južna Gornja Bavarska/ Allgäu, Schleswig-Holstein i  Ostsee/Mecklenburg-Vorpommern.Ono što su u ADAC-u posebno primijetili je činjenica da je kampiranje doživjelo procvat. Najviše se kampista odlučivalo za Njemačku (35,1 posto), Hrvatska je u tom segmentu prestigla Italiju i nalazi se na drugom mjestu s  15,4 odsto udjela.

 
 

PODIJELI

Tagged under