Opština Budva izdaje tvrđavu iznad Mogrena

U odluci se navodi da se u zakup izdaje 3.362 kvadrata zemljišnog kompleksa, po početnoj cijeni od 35.500 eura.

 

Opština Budva namjerava da izda u trodecenijski zakup ostatke austrougrske tvrđave Mogren, iznad istoimene plaže, na samom vidikovcu na ulazu u grad, od čega namjerava da prihoduje najmanje 35.500 eura godišnje.

 

O ovom dugoročnom zakupu, u ponedjeljak će glasati odbornici paramenta, predviđa se da budući zakupac u skladu sa uslovima koje bude izdala Uprava za zaštitu kulturnih dobara, rekonstruiše i revitalizuje ruševine tvrđave, i pretvori je u turističku atrakciju.

 

Tvrđava, koju su Austrougari sagradili 1860. radi zaštite grada sa zapada, poutpuno je uništena i nikada do sada nije rekonstruisana. Kako se navodi u odluci u zakup se izdaje 3.362 kvadrata zemljišnog kompleksa, po početnoj cijeni od 35.500 eura koju je odredio ovlašćeni procenjivač kojeg je angažovala u skladu sa zakonom Opština.

 

“Postupak javnog prikupljanja ponuda sprovešće petočlana komisija koju će imenovati predsjednik opštine Budva. Komisija je dužna da objaviti javni poziv za prikupljanje ponuda u sredstvima javnog informisanja, a pravo da učestvuje na javnom nadmetanju imaju sva domaća i strana pravna i fizička lica koja u skladu sa javnim pozivom dostave ponudu za finansiranje, projektovanje, revitalizaciju i upravljanje kompleksom tvrđave Mogren”, navodi se u opštinskoj odluci.

 

Zakupcu će cijena zakupa biti umanjen za 50 odsto dok pribavi odobrenja za gradnju i proces revitalizacije, koji ne može biti duži od dvije godine od dana zaključenja ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta.

 

Tvrđava se nalazi na kilometar od centra grada

 

Tvrđava  Mogren nalazi se praktično izdvojena iz gradske verve, ali samo kilometer udaljena od centra grada. Okružena stoljetnom šumom, sa Mogrena se pruža prelijepi pogled na Stari grada i budvanski zaliv.

 

Opština bi po ličnom modelu mogla da izda u zakup i tvrđavu Kosmač na Brajićima, koja je u mnogo boljem stanju, ali isto turistički nevalorizovana, i pored svog atraktivnog položaja. Na navedenom području gdje se nalazi tvrđava planiran razvoj turističkih kapaciteta, a Uprava za zaštitu kulturnih dobara Kotor svojim rješenjem utvrdila je konzervatorske uslove za revitalizaciju kompleksa tvrđave Mogren.

 

Izvor: http://www.vijesti.me/vijesti/

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti