Skidanje ploče - potreba ili sklanjanje očiju sa većih problema

Opet aktuelizovana priča o uklanjanju ploče se sad prelila i na region. Na sajtu B92 je čak jedan od najkomentarisanijih tekstova. Tako da je moguće da ponovimo i čak nadmašimo negativan marketing od prošle godine kada smo praktično u sred sezone iseljavali hotel Mogren.

 

 Ne ulazeći u istorijsku tačnost, momenat ne može da bude gori, jer sezona tek počinje, a ova sezona će biti najveća nepoznanica do sada jer su se praktično svi tur operatori preusmjerili sa fiksnog zakupa smještaja na alotmanski. I šaljemo drugu negativnu poruku u kratkom periodu komšijskom tržištu (loš tajming aktuelizacije teme o zakonu o stranim radnicima je takođe bio u periodu odlučivanja za odmore) i time uzrokujemo da se još jedan procenat njih odluči za druga mora.

 

Ne manje bitno je da se Mjesna zajednica Stari grad uopšte nije pitala za mišljenje. A ona je mnogo puta ukazivala na veće probleme, potpuno minimizirajući pitanje same table.

"Osjećajući svakodnevno kako Stari grad gubi mnogostruke gradske funkcije i pretvara se u ogromnu restoransku terasu koja funkcioniše samo noću, gdje danju skoro niko ne uđe, svjedoci smo i učesnici prenamjene jednog cjelovitog grada u monofunkcionalnu ugostiteljsku sadržinu. To je nedopustivo, posebno što se radi o zaštićenom spomeniku kulture koji je u kontinuitetu živ grad 2000. godina”, naveli su u jednom saopštenju još 2011-te, kada su ostavili spisak od 25 objekata unutar Staroga grada, sa molbom da im opštinske službe dostave vlasništvo, kao i istorijat uknjižbi u posljednjih četvrt vijeka, ukazujući na neke upitne privatizacije.

 

Takođe, Mjesna zajednica je nekoliko puta ukazivala na istorijsku neosnovanost mozaika svetaca sa unutrašnje strane zidina kao više sporan detalj, a da ne pominjemo da iluminacija od Nove godine, utiplane stotinama šarafa desetki je i dalje na zidinama. Otuda i odabir naslovne fotografije ovog teksta.

 

Svjesnost o problemima unutar zidina našeg kulturnog spomenika pokazala je i opština u svom saopštenju povodom novogodišnje iluminacije.

"Želimo posebno da naglasimo da smo iznenađeni reagovanjem MZ Stari grad, koju čine stanovnici najznačajnijeg dijela naše opštine, a koji su upravo svjedoci dugogodišnje devastacije ovog jezgra, počevši od mijenjanja drvenih škura u eloksiranu bravariju, preko postavljanja spoljnih jedinica klima uređaja na “drevni” kamen, pa sve do građenja novih – starih objekata i bušenja trgova za postavljanje tendi. Tim prije, što su sve navedene radnje služile samo pojedinačnim interesima i ostvarivanju ličnog profita, dok postavljanje najmodernije rasvjete na bedeme Starog grada kao cilj ima ISKLJUČIVO opšte dobro svih građana i posjetilaca Budve."

Inicijative za uklanjanje eloksiranih bravarija, klima uređaja ili forsiranje da sve kuće stave kamenu fasadu, kako je svojevremeno grad Dubrovnik natjerao svoje građane da svoje objekte usklade sa kulturnim nasljeđem, su do danas izostale.

 

U međuvremenu, pomenuti događaj opozicione partije koriste za dobijanje političkih poena, pa jedni odmah predlažu narodne straže za zaštitu ploče, dok drugi koriste za napad na vladajuću partiju optužujući ih za dodvoravanje zbog učestalih opužnica.

A rečenica na ploči i dalje stoji:  "Pokoljenja dijela sude".

 

VEZANO: Može li Budva od betonskog grada postati "ambijentalni brend"?

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti