Novac iz Crne Gore povukli Slovenci, Njemci, Rusi…

Novac iz Crne Gore povukli Slovenci, Njemci, Rusi…

Prema podacima Centralne banke Crne Gore za pola godine se iz države odlilo 44,7 miliona eura. Najveći dio tog novca povukli su nerezidenti koji su investirali u Crnu Goru, piše Blic Crna Gora.

Preko 90 odsto novca koji se odlio povukli su Slovenci, Njemci, Holanđani, Rusi, Srbi i Britanci. Statistika pokazuje da se po osnovu tekućih transakcija Crne Gore sa inostranstvom, tokom prvih šest mjeseci ove godine odlila milijarda i 108 miliona eura.

„Tokom šest mjeseci ove godine ukupan odliv stranih direktnih investicija iznosio je 44,7 miliona eura, što je za 36,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. U strukturi odliva, najviše se odnosilo na povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju 37,2 miliona eura“, kazali su Blicu Crna Gora iz Centralne banke.

Od tih 37,2 miliona eura 26,9 miliona se odnosilo na interkompanijski dug. Skoro dva miliona iznosi smanjenje ulaganja u domaća preduzeća i banke a ostatak na ulaganje u nekretnine.

„Od ukupnog odliva preko 90 procenata se odnosilo na sledeće zemlje: Slovenija, Holandija, Srbija, Njemačka, Velika Britanija, Ruska Federacija, Kipar, Češka i Austrija“, istakli su iz CBCG-a.

 

izvor: bankar.me i Blic Crna Gora

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti