Prvo protivpožarno plovilo u Boki

Porto Montenegro finansirao projekat u saradnji sa lokalnim brodogradilištem

Lokalna zajednica Tivta od sjutra će imati prvo protivpožarno plovilo na moru u Boki Kotorskoj, koje će služiti marini za superjahte Porto Montenegro i Službi zaštite i spasavanja u Opštini Tivat.

Protivpožarno plovilo, dužine 9.79m, finansirao je Porto Montenegro, a rađeno je po idejnom projektu tivatske kompanije Navar Incorporated, i nakon više mjeseci intenzivnog rada, spremno je za aktivnosti na moru.

Prema brodograditeljskom projektu, protivpožarno plovilo pogonjeno sa dva yanmar motora snage po 125ks i razvija brzinu od 20 čvorova. Na plovilo je instaliran i dodatni motor iste snage sa pumpom MGS-P30ST kapaciteta 3000L/min i pritiska 10bar, te dva monitora kapaciteta 1200l/min od kojih jedan sa vodom, a drugi kombinacijom vode i protivpožarne pjene i visinom mlaza u udaljenosti do 80m, što je dovoljno kapaciteta da sanira početni požar i do 250m. Osim saniranja početnih požarnih situacija na plovilima u Bokokotorskom zalivu, kao jedino ovakvo plovilo u Crnoj Gori, u praksi će moći da djeluje i za saniranje požara na kopnu, kada su u pitanju primorske kuće ili ostrva zaliva.

Pored opreme za gašenje požara i prvu pomoć, ovo plovilo posjeduje nosila i dizalicu za izvlačenje ljudi i objekata iz mora, kojima pokriva brzo i efikasno rješavanje svih potencijalnih nezgoda u vodi. Menadžment marine Porto Montenegro posvećen je konstantnoj procjeni rizika, kao i planovima za vanredne situacije na osnovu kojih svakom klijentu garantuju siguran i bezbjedan boravak u marini

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti