Otvoren hercegnovski strip festival

Otvoren hercegnovski strip festival

Izložbom ilustracija iz stripova Tihomira Čelanovića, nastalih u posljednjih nekoliko godina, proteklog vikenda u foajeu Dvorane „Park" otvoren je 7. Hercegnovski strip festival (HSF).  Njegove radove možete pogledati : http://tihomircelanovic.com/c/comics/

Prvi utisci Čelanovića, koji ističe da je podjednako Kotoranin i Beograđanin, sa novskog Festivala su odlični.

001.jpg

- Osjeća se neka pozitivna energija koja vlada među strip crtačima koji su prisutni u Herceg Novom, a sa Nikolom Ćurčinom, koji istrajava da ovaj Festival opstane, odmah sam se združio kao da se znamo dugo vremena. Festivali su odlična promocija stripa i ja se već godinama trudim da posjećujem skoro svaki koji se održava u našem okruženju. Ima ih dosta, u Makarskoj, Pirotu, Leskovcu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu i Herceg Novom, postoji strip škola u Tivtu, Kotoru i Podgorici i ima nas više nego što to nekima možda izgleda – kazao je Čelanović nakon otvaranja Hercegnovskog strip festivala.

Čelanović je istakao i da je strip jako zanimljiv i moćan medij koji lako komunicira sa čitaocima.

- Strip ima tu intimu knjige i uzbudljivost filma. Potrebna mu je samo veća reklama da se predstavi novim generacijama, da bi opstao i razvijao se. Ima mnogo mladih ljudi koji imaju potencijala za ovu vrstu umjetnosti, samo im treba dati podstreka i pomoći da dođu do publike – ocijenio je Čelanović.

002.jpg

Tihomir Čelanović je objavljivao radove u više časopisa u Srbiji, Češkoj, Italiji i Francuskoj. Prva nagrada uslijedila je još 2000. godine u Italiji. Zbirka kratkih stripova nazvana „Kfatoliperazus" objavljena je 2001. godine takođe u Italiji, u izdanju „Medicina Nucleare", a prvi strip album „Eudora" 2002. godine u Beogradu i zatim i u Italiji. „Soleil" je izdao album „Trum et l'oeuf de Tai" po scenariju Delphine Rieu u maju 2005. godine u Francuskoj. Za ilustracije knjige „Basne" Radomira Putnikovića dobio je nagradu „Neven" 2007. godine. Izdavačka kuća „Septieme choc" iz Francuske je u januaru 2008. godine objavila album „Taxi", rađen po istoimenom filmu u produkciji Luka Besona. Album je predstavljen na festivalu stripa u Angulemu. Kratki strip „Boris Bagecki – A ti kao ne znaš" je osvojio prvu nagradu na osmom internacionalnom festivalu stripa u Beogradu održanom u oktobru 2010. Godine 2011. je za izdavača „12Bis" (Francuska) uradio album „Le Diurne", po scenariju Erika Korbirana.

Danas 9. septembra-ponedeljak u Klubu Hercegnovskog pozorišta radionica „Djeca i strip" i izložba zagrebačkog strip crtača Josipa Sršena.

Za učesnike Festivala planiran je izlet, kamp „Malta" 10. septembra, u večernjim satima još jedna radionica u Art stritu, kao i u završnoj noći (11. septembra) Festivala kada će biti održana radionica „Svi crtaju".

Kamelije-01-600x1287.jpg

 

Izvor: pobjeda

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti