Policijska akcija „Marta“: lišeno slobode 16 lica među kojima i policijski službenik

Policijska akcija „Marta“: lišeno slobode 16 lica među kojima i policijski službenik

Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova su jutros, u saradnji sa Višim državnim tužiocem u Podgorici, realizovali višemjesečnu policijsku akciju pod nazivom „Marta“, u okviru koje je u pet crnogorskih gradova lišeno slobode 16 lica, od kojih i jedan policijski službenik.

 

Koordiniranom i planski izvedenom akcijom u Podgorici, Baru, Nikšiću, Kotoru i Tivtu presječeno je više lanaca distribucije i nedozvoljenog stavljanja u promet kokaina, heroina i suboteksa na lokalnom nivou, odnosno na teritoriji ovih gradova.

 

Krivičnom prijavom obuhvaćena su 23 lica, od kojih je 16 jutros lišeno slobode, šest lica se već nalazi u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, dok se jedno lice potražuje.

 

Slobode su lišeni:

- M.M. (32), E.M. (32), M.M. (56) i M.M. (33) iz Bara,
- M.S. (32) iz Ulcinja,
- S.Đ. (36) i I.N. (35) iz Podgorice,
- V.R. (32), R.M. (24), R.V. (28) i S.B. (34) iz Nikšića,
- M.B. (34) iz Pljevalja,
- V.K. (31), D.R. (31) i N.M. (33) iz Tivta, i
- R.R. (31) iz Kotora, službenik Grupe za suzbijanje droge Herceg Novi, Tivat i Kotor.

 

Lica koja su u prethodnom periodu lišena slobode i nalaze se u ZIKS-u su:

- M.M. (29) iz Bara, D.P. (41) i I.M. (35) iz Kotora, V.R. (36) iz Danilovgrada, J.F. (28) iz Rožaja i M.J. (32) iz Tivta.

 

Policijski službenici potražuju E.M. (36) iz Nikšića, koji se, prema našim saznanjima, ne nalazi na teritoriji Crne Gore.

 

Sva lica obuhvaćena krivičnom prijavom, dakle 23 lica, se sumnjiče da su počinila krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Osim toga, tri lica - M.M. (29) iz Bara, N.M. (33) iz Tivta i S.B. (34) iz Nikšića se sumnjiče da su počinila i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok se jedno lice – policijski službenik R.R, osim krivičnog djela vezano za zloupotrebu opojnih droga, sumnjiči i za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

 

Policijski službenici su rano jutros izvršili pretrese većeg broja stambenih objekata i drugih prostorija, koje su koristila osumnjičena lica, prilikom kojih su pronađeni i oduzeti oko 300 grama smješe koja se koristi za miješanje sa heroinom radi dobijanja na težini, vatreno oružje – dva pištolja i jedna puška sa više komada municije i digitalna vaga za precizno mjerenje.

 

Službenici Uprave policije su, u prethodnom periodu, u saradnji sa nadležnim tužiocem, primjenom operativno – taktičkih mjera i radnji identifikovali veći broj lica, koja su se, kako se sumnja, na području opština Podgorica, Nikšić, Bar, Kotor i Tivat u dužem periodu bavila distribicijom – tzv. uličnom prodajom različitih vrsta narkotika – kokaina, heroina i suboteksa.

 

Sumnja se da su ova lica zloupotrebom opojnih droga ostvarivala veliku materijalnu korist, koja je iznosila nekoliko desetina hiljada eura na mjesečnom nivou.

 

Policijski službenici su, tokom višemjesečnih aktivnosti, otkrili, presreli i presjekli nekoliko isporuka narkotika i oduzeli oko 500 grama heroina, 20 grama kokaina i veću količinu suboteksa, kao i veću količinu supstanci koje se koriste za miješanje sa heroinom, radi njegove pripreme za tzv. uličnu prodaju. Takođe je oduzeto i više drugih predmeta vezanih za izvršenje navedenih krivičnih djela, koji će u postupku biti prezentovani kao dokazi.

 

Tokom ovih aktivnosti, rasvijetljen je i slučaj aktiviranja eksplozivnih naprava - dvije ručne bombe, isped ulaznih vrata porodične kuće M.C. u Baru, počinjen u januaru ove godine. Od dejstva ekplozivnih naprava pričinjena je materijalna šteta na više vozila koja su bila parkirana u blizini.

 

Policijski službenici su takođe, na osnovu preduzetih operativno – taktičkih mjera i radnji tokom ove policijske akcije, spriječili izvršenje krivičnog djela ubistvo čije izvršenje je, kako se sumnja, bilo planirano na štetu S.A. iz Nikšića. Tom prilikom su u aprilu ove godine u Nikšiću lišena slobode dva lica iz Nikšića – M.J. (25), zbog sumnje da je počinio krivično djelo dogovor za izvršenje krivičnog djela u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, i R.M. (23), zbog sumnje da je počinio krivično djelo dogovor za izvršenje krivičnog djela. U vezi sa ovim krivičnim djelom je nakon toga, u istom mjesecu, slobode lišen i D.J. (30) iz Nikšića, zbog sumnje da je počinio krivično djelo podstrekavanje na ubistvo. Krivična prijava podnijeta je i protiv M.J. (50), koji se sumnjiči za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

 

Policijskom akcijom „Marta“ je koordinirao Sektor kriminalističke policije, a akciju su izveli službenici Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja, u koordiniranim aktivnostima sa službenicima Posebne jedinice policije i centara bezbjednosti Podgorica, Bar, Nikšić i Herceg Novi.

 

Lica lišena slobode će, u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu biti predata Višem državnom tužiocu u Podgorici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti