Pogledajte aktuelne izložbe u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović”

U Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ (JU Muzeji i galerije Budve) u Starom gradu, postavljene izložbe iz fundusa:

- Izbor iz zbirke Savremeni ekspresionisti – velika sala;
- Braća Bocarić – mala sala.


Period trajanja izložbi je od 13. februara do 8. marta 2019. godine. Kustoškinja izložbe je Jelena Đakonović, istoričarka umjetnosti.


Zbirka Savremeni ekspresionisti je najznačajnija zbirka Moderne galerije „Jovo Ivanović“, sa djelima svjetskih i domaćih umjetnika ovog likovnog izraza. Formirana je od radova koji su se našli na prvoj izložbi koja je organizovana u budvanskoj Modernoj galeriji 1972. godine. Tada su bila izložena djela vodećih svjetskih i domaćih ekspresionista, koji su svoje radove poklonili Modernoj galeriji nakon izložbe. Predstavljena su djela Jasea Tabućija, Martina Bredlija, Bengta Lindstroma, Fransoa Žislena, Gustava Bolina, Rožer Edgar Žilea, Dorotea Arnaiza i Karla Oto Geca. Od jugoslovenskih umjetnika izlagali su Petar Lubarda, Milorad Bata Mihailović, Ljubinka Mihailović, Predrag Peđa Milosavljević, Branko Filo Filipović, Edo Murtić, Zlatko Prica, Gligor Čemerski, Đorđe Ivačković, Zoran Pavlović, Andrej Jemec, Mehmed Zaimović, Janez Bernik i Jovan Ivanović. Istaknuti farancuski likovni kritičar Žorž Budaj je okarakterisao ovu zbirku kao „konciznu i kvalitetnu antologiju slikarstva koje se javilo u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, umjetnika koji ostaju duboko vezani za realan svijet i problem naše civilizacije”.


U aktuelnoj postavci je izložen izbor iz zbirke Savremeni ekspresionisti, i predstavljena su djela Petra Lubarde, Ljubinke Jovanović, Milana Cileta Marinkovića, Milorada Bata Mihailovića, Zorana Pavlovića, Marina Tartalje, Nikole Grahovca, Branka Fila Filipovića, Mehmeta Zaimovića, Janeza Bernika, Gustava Bolina i Martina Bredlija.


U maloj sali Moderne galerije „Jovo Ivanović“ u toku je izložba slika Braće Bocarić, Špira i Anastasa, slikara porijeklom iz Budve. Braća Bocarić pripadaju prvim školovanim slikarima kako u Crnoj Gori, tako i u Bosni i Hercegovini, na čijoj likovnoj sceni su prisutni od 1896. godine. Boravili su u Mostaru i Sarajevu gdje im se putevi razilaze. Anastas iz Budve odlazi u Atinu gdje završava slikarsku školu, nakon čega se nastanjuje na Cetinju i radi kao dvorski slikar kralja Nikole. Zatim boravi u Mostaru, Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Carigradu, Kairu, Solunu, Skoplju, Subotici, Novom Sadu i na kraju se nastanjuje u Perastu, gdje umire 1944. godine. Špiro iz Budve odlazi u Dubrovnik pa u Veneciju, gdje je učio slikarstvo, da bi se u Mostaru pridružio bratu Anastasu. Odatle ga put vodi u Sarajevo, pa u Banja Luku u kojoj je 1941. tragično stradao od strane ustaša. Anastas i Špiro Bocarić dali su veliki doprinos razvoju likovne kulture i muzeologije, posebno začetku moderne umjetnosti na početku XX vijeka, ne samo u Crnoj Gori, nego i na području bivče Jugoslavije, a i šire.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti