Izložba skulptura akademika Svetomira Arsića Basare

Izložba skulptura akademika Svetomira Arsića Basare biće svečano večeras u 20 časova otvorena u galeriji „Marko Krstov Gregović“ (Spomen dom „Crvena komuna“ – JU Muzeji i galerije Budve) . Izložbu će otvoriti Nikola Mirkov, dok će se na otvaranju obratiti i predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

U nastavku donosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje Olga Jevrić: „Svetomir Arsić Basara pojavljuje se kao nezaobilazna ličnost savremene srpske skulpture. Njegov obimni opus obuhvata niz evolutivnih krugova – od ekspresivnih realistički orjentisanih radova do asocijativne apstrakcije, da bi u poslednjih desetak godina ostvario dramatičan svet oblika koji izranja iz dubokog angažmana sudbinom svog zavičajnog tla. Vreme u delu Arsića Basare odvijalo se u znaku stalnog uspona, u znaku osvajanja sopstvenog bića i bića skulpture. U tihoj izolaciji – pogleda uprtog u prostore proširenih horizonata savremenih likovnih idioma, koristeći iskustva zatečenog likovnog trenutka, njegova prva suočavanja sa stvaralačkim problemom kretala su se u domenu ispitivanja mogućnosti forme, da kao estetska, likovna činjenica prevede unutarnje nemire autora.

Ti rani radovi svedoče o radoznalosti mladog umetnika u traganju za sopstvenim putem, majstorstvu savladanog zanata, poznavanju materije drveta čije osobenosti i oblikovane vrednosti suvereno koristi. Za Arsića drvo ne predstavlja samo odgovarajući materijal skulptorske gradnje u koji utiskuje svoju viziju, u kome rešava stavljene probleme forme. U svom dubinskom sloju drvo je prisutno u svom višeslojnom složenom značenju i kao veza sa detinjstvom, sa prirodom, sa Šarom – ono donosi simboličke poruke, davna predanja, ono pulsira mitskim sadržajima i kao takvo živi paralelno u svakom nastalom obliku. Takvo prisustvo drveta kao posebnog entiteta bremenitog posebnim porukama otkriva moć stvaraoca da fenomen umetnosti pomeri u domen nadstvarne onostrane pojave.“


Svetomir Arsić Basara je rođen u selu Sevce, Kosovo i Metohija, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, 15. maja. 1928. godine. Osnovnu školu pohađa u Sevcu, a nižu gimnaziju u Uroševcu. U Nišu je 1948. godine upisao Školu za primenjenu umetnost. Godine 1953. je primljen na Akademiju za primenjenu umetnost u Beogradu, gde je diplomirao marta 1958. Na Višoj pedagoškoj školi u Prištini predaje vajanje i metodiku likovnog vaspitanja od 1962. godine. Od 1973. postaje profesor univerziteta, i predaje na odseku za vajarstvo na Akademiji umetnosti u Prištini, sve do 1995. kada je penzionisan. Osnivač je Likovne kolonije u Dečanima. Inicira osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije 1958. godine. Piše studije o skulpturi, likovne kritike i pripovetke. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Živi i radi u Beogradu.
Izložba će biti otvorena do 17. juna.PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti