Otvorena Međunarodna konferencija o nematerijalnoj kulturnoj baštini Paštrovića

U Spomen domu Reževići svečano je juče otvorena Međunarodna multidisciplinarna naučna konferencija o nematerijalnoj kulturnoj baštini Paštrovića: Budućnost tradicije & tradicija za budućnost, koju organizuje nevladina organizacija Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, u saradnji sa Centrom za istraživanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama – CIRTIP iz Kolašina.

Skupu se ispred Društva za kulturni razvoj „Bauo“ obratio koordinator konferencije, inače direktor Opštinske javne ustanove „Muzeji“ u Kotoru, Dušan Medin. Medin je najavio o čemu će sve biti riječi na Konferenciji i istakao važnost rada na očuvanju kulturne baštine upravo kroz ovakva ali i slična dešavanja, koje njihovo Društvo takođe realizuje.


Direktorica Javne ustanove Muzeji i galerije Budve, mr Lucija Đurašković naglasila je važnost ovakvih projekata, kao i spremnost svoje Ustanove da slične uvijek podrži.
Organizatori su istakli da realizacija konferencije ne bi bila moguća da je komisija Ministarstva kulture Crne Gore nije ocijenila vrijednom pažnje i jednim od najbolje osmišljenih projekata na prošlogodišnjem Javnom konkursu za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama „Raznolikost kulturnog izraza“. Savjetnica za muzičku i muzičko-scensku djelatnost Ministarstva kulture Crne Gore, gospođa mr Dobrila Popović pohvalila je rad Društva za kulturni razvoj „Bauo“ sa kojim je sarađivala i na ranijim projektima, a posebno organizaciju ove Konferencije, koju je sa zadovoljstvom i zvanično proglasila otvorenom.


Skup je pozdravio i predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević i izrazio zadovoljstvo što su ovakvi skupovi prisutni u našoj opštini, kao i volju Opštine da pruži podršku projektima koji rade na očuvanju kulturne baštine našeg kraja.
Voditeljka programa, Jelena Medigović se u ime organizatora zahvalila i ostalim institucijama koje su podržale projekat, a to su, pored Ministarstva kulture Crne Gore i JU Muzeji i galerije Budve, HG Budvanska rivijera, Komunalno d.o.o. Budva, Vodovod i kanalizacija d.o.o. Budva, JU Centar za kulturu Kolašin, JU Muzeji i galerije Nikšić i JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva.
Posjetioci su bili u prilici da čuju koncert „U paštrovskoj jelovoj gori“ u izvođenju dječije klape „Primorkinje“ iz Budve, kojom rukovodi dirigentica prof. Katarina Popović, i pjevačke grupe KUD-a „Mijat Mašković“ iz Kolašina, čiji je umjetnički rukovodilac spec. Davor Sedlarević. Kroz ovaj svojevrsni muzički „kolaž“ vodila nas je gospođa dr Zlata Marjanović, etnomuzikološkinja iz Pančeva, inače višegodišnji istraživač i rukovodilac brojnih etnografskih i etnomuzikoloških terenskih istraživanja ne samo Paštrovića, već i Spiča, Budve, Grblja i cijele Boke Kotorske.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti