Noć muzeja u Muzeju grada Budve

Povodom Noći muzeja će u Muzeju grada Budve u subotu 18. maja u 20 časova biti otvorena izložba „Odlikovanja i oznake crnogorske vojske do 1916. godine“ autora mr Marka Janketića, Gorana Bubanje i Violete Folić. Izložbu će otvoriti direktorica Polimskog muzeja iz Berana Violeta Folić, dok će o postavci govoriti autori izložbe mr Marko Janketić i Goran Bubanja.


Prenosimo Vam dio teksta iz kataloga: „Prvi počeci nagrađivanja imaju korijene u najranijoj istoriji ljudskog roda. Nagrade raznih oblika i medalja dodjeljivale su starješine drevnih društvenih zajednica svojim istaknutim članovima kao priznanje i znak zahvalnosti. Evropska srednjovjekovna epoha karakteristična je po dodjeljivanju nagrada. Bogato ukrašeno oružje kao simbol privrženosti i zahvalnosti društva ili vladara dodjeljivano je istaknutim pojedincima. U tom periodu kod orijentalnih naroda u svrhu nagrađivanja koriste se razni vrijedni materijali, krzno, tekstil i tome slično. Nauka koja se bavi naučnom obradom odlikovanja, ogranak je numizmatike i naziva se faleristika. Faleristika je relativno nova naučna disciplina, čija se prva izdanja pojavljuju tek u drugoj polovini XIX vijeka. Prve medalje uradio je Vitore Pizano (1395–1455) kao spomen na važne kulturno-istorijske događaje. Od tada medalja postaje hroničar svih važnih događaja. Vojna moć i ratni pohodi pojedinih zemalja dovode do pojave striktno vojnih odličja, smatra se da je Orden sv. Luja iz 1693. godine prvo vojno odlikovanje. Ubrzo taj primjer slijede i druge evropske zemlje. Tu ustaljenu praksu prekida Francuska buržoaska revolucija krajem XVIII vijeka, koja omogućava da i običan građanin – civil za svoje zasluge prema društvu može biti odlikovan i nagrađen od strane novog poretka. Tako se orden Legije časti, uveden 1802. godine smatra pored ostalog i prvim ordenom za civilne zasluge. Pri pomenu odlikovanja i medalja prva asocijacija je na ratne pobjede, slavu i hrabrost predaka. Odlikovanja zaista jesu simbol borbe, hrabrosti i pobjede. Sa druge strane oni su hroničari jednog vremena, pa se može reći da je u pitanju kompleksna društveno-istorijska pojava kroz koju se pored ostalog može pratiti razvoj crnogorskog društva i države.

  • Manifestacija će se takođe obilježiti u svim organizacionim jedinicama JU Muzeji i galerije Budve i imaće produženo radno vrijeme, a raspored je sledeći:

 

  • Moderna galerija „Jovo Ivanović“biće otvorena do22 časa za posjetioce koji će moći da uživaju u izložbi „Physica Curiosa“akademske umjetnice Kristine Pirković.
  • Spomen dom „Stefan Mitrov Ljubiša“biće otvoren do 22 časaza posjetioce koji će moći da pogledaju izložbu „Efemera“umjetnice Jovane Vujanović.
  • Muzej grada Budveće nakon otvaranja pomenute izložbe biti otvoren do ponoćiza posjetioce.
  • Spomen dom „Reževići“biće otvoren do 20 časovai posjetioci će moći pogledati stalnu postavku „Zavjeni darovi Paštrovića“ iz riznice manastira Reževići kao i stalnu etnografsku postavku o životu Paštrovića do polovine XX vijeka.
  • Spomen dom „Crvena komuna“ i galerija „Marko Krstov Gregović“ biće otvoreni do 22 časa za posjetioce koji će moći posjetiti stalnu postavku o prvoj komunističkoj opštini na Jadranu, ali i izložbu skulptura Svetomira Arsića Basare i kolektivnu izložbu slika sa saziva međunarodne likovne kolonije „Buljarica Art“.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti