Izložba Miomira Miše Popovića

U četvrtak, 20.juna u 20 časova u galeriji „Marko Krstov Gregović“ (Spomen dom „Crvena komuna“ – JU Muzeji i galerije Budve) biće otvorena izložba slika Miomira Miše Popovića, odnosno njegovog legata koji se čuva u Polimskom muzeju. Izložbu će otvoriti predsjednik Skupštine Opštine Berana Novica Obradović.

Miomir Mišo Popović rođen 1929. u Priboju. Diplomirao je Filozofskom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani i Beogradu, u klasama prof. Rika Debenjaka, prof. Cuce Sokić i maestra Mila Milunovića. Živio je u Beranama, Beogradu i Parizu. Popović je priredio šesnaest samostalnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu. Kolektivno je izlagao je na više od stotinu izložbi i prestižnih salona u zemlji i svjetskim metropolama: Beogradu, Skoplju, Novom Sadu, Parizu, Njujorku, Nici, Kanu, Ženevi, Kvebeku. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.Preminuo je u Parizu 2010.

U nastavku donosimo djelove teksta iz kataloga koji potpisuje Mišel Galua:

„Tokom prvog perioda svog likovnog stvaranja, Popović se vatreno posvećuje ekspresionizmu i smatra se da zauzima jedno od prvih mjesta u velikoj „pariskoj školi“ („ecole de Paris“). To je jedno slikarstvo gdje se svi slažu da je „jako“, sa bojama veoma bogatim, uvijek izvanredno obrađenim gdje posebno uživamo u zelenoj i dubinski crvenoj. I već što ga interesuje, ono što nam „ daje da vidimo “, to je „čovjek“ i „ ljudi“ onakve kakve ih je život formirao i deformisao. Ja to želim samo da podsjetim na primjerima “Klošari, “ „Igrači kugla, “ „ Prodavac lubenica“ ...
...........
U svojoj prezentaciji čovjeka i svijeta koji ga okružuje Popović odbacuje sve što bi moglo biti artificijalno i što bi se smatralo jednoj ekspresiji vjerodostojnoj i dubokoj, i elemente izbira , uklapa ih u jednu kompoziciju, koja uliva jedan utisak stvarnosti.
U defileu njegovih ličnosti , tako raznovrsnih, što nam pruža Popović, mi vidimo ljude uvučene u njihovu „ sudbinu“. Jer je ovo, što nam govori slikar kad nam pokazuje njegove ličnosti „ u situaciji“, što će reći zatvorene u sudbini njihovoj „ ličnoj“, ili gdje ih je društvo zatvorilo, bez horizonta, bez svjetlosti. Tako , ovaj „ Čovjek sa šeširom „ Nije li osuđen da bude besmrtno „Čovjek sa šeširom“ , „Vratar“ , „Uvijek vratar“ i „Kvazimodo“, uvijek „ Kvazimodo“?“
Na izložbi će biti predstavljena 22 rada velikog formata, rađena tehnikom ulje na platnu. Kustoskinja izložbe je mr Milijana Istijanović .Izložba će biti otvorena do 10.jula.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti