Danas otvaranje tivatskih Purgatorija

14. Festival mediteranskog teatea Purgatorije 2019.g. se otvara u nedelju 30.06. na Ljetnjij pozornici Centra za kulturu Tivat sa početko u 21:30h


Ove godine, čast da otvori Festival ima renomirana dramska umjetnica i dugogodišnja prijateljica Festivala Seka Sablić.


Pozorišna predstava “Fiorentinski šešir” Ežen Labiš, pozorišta "Boško Buha" iz Beograda u režiji i adaptaciji Darijana Mihajlovića igraće se na otvoranju ovogodišnjih Purgatorije.

 

O predstavi:
Vodvilj je nastao kao kovanica reči voix de ville glas grada. Za taj tipično gradski žanr vezujemo tipične francuske stvari kao što su šampanjac, ljubavni trougao, ljubavnika u ormanu, salone sa više vrata, kuplete….

U Francuskoj krajem XIX vjeka postoji zaoštrena podjela između građana, seljaka sa dodatkom trećeg staleža, aristokrata, obeznađenih padom drugog Francuskog carstva i ponovnim obnavljanjem Republike poslije pada Napoleona III. Sva je ta tri svijeta Labiš povezao jednim jedinim šeširom koji postaje paradigma ludosti društva u dekadenciji. Ovaj komad se u originalu zove “ Italijanski slamnati šešir” i igra se već više od veka.

Rene Kler je snimio svoj čuveni istoimeni film po ovom komadu, insceniran je trenutno u Kini, Hrvatskoj, Izraelu, Americi, Italiji a naposlijetku, naravno i u Francuskoj. Svako je dodao ponešto od svoga mentaliteta, a nadamo se da će ova beogradska potjera za šeširom opravdati razlog zbog koga se ovaj komad toliko dugo nalazi na pozornicama širom svijeta.

Igraju: Dejan Lutkić, Goran Jevtić, Zoran Cvijanović, Vladan Dujović, Dragoljub Denda, Uroš Jovčić, Aleksandar Radojičić / Milan Marić, Nenad Nenadović, Miloš Vlalukin, Teodora Ristovski, Lena Bogdanović, Katarina Gojković, Jelena Trkulja, Ivana Lokner, Saša Nićiforović, Đorđe Kreća / Arsenije Tubić….

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti