HINKEMAN po Tolerovom tekstu na novoj Festivalskoj sceni Zavala

Na novoj festivalskoj sceni, sceni Zavala, 6. jula, otpočinje pozorišni program ovogodišnjeg festivala. U Budvi gostuje Zagrebačko kazalište mladih sa „Hinkemanom“ po drami „Njemački Hinkeman“ Ernsta Tolera u režiji Igora Vuka Torbice, jednom od najuspješnijih predstava prethodnih pozorišnih sezona u regionu. Tolerovu priču o čovjeku koji pati posle rata, po svim priznanjima i kritikama koje prate predstavu, ansambl ZKM, vođen preciznom rediteljskom metodologijom Igora Vuka Torbice prevodi u svevremenost, ali i savremenost. Kako, između ostalog, navodi i Teofil Pančić, „Hinkeman“ je „fascinantno uzbudljiv teatar, nadahnjujuća, razigrana, istovremeno lirska i bolna i groteskna i svevremena i savremena (a bez nasilnih, shematskih "aktuelizacija" koje nam odavno izlaze na nos) predstava u kojoj trijumfuje i glumačka igra i teatarska kreacija, predstava koja pogađa ama baš svako ključno mesto inherentne moralne i društvene bede…”


Predstava je proglašena najboljom na festivalima INFANT, „Gavelne večeri“, „Bez prevoda“, na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, dok je dobila i nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju pozorišnu predstavu u cjelini. Na festivalima „Gaveline večeri“, „Bez prevoda“ i Festivalu malih scena u Rijeci, Torbica je proglašen i najboljim rediteljem, dok je prepoznato i umijeće igre Rakana Rushaidata i Ozrena Grabarića (Grabarić ovjenčan nagradom na „Gavelinim večerima“, na festivalu „Bez prevoda“ za najbolju mušku ulogu i nagradom „Veljko Maričić“ u Rijeci; Rushaidat Godišnjom nagradom Hrvatskog glumišta i nagradom „Mediteran“ Novog lista u Rijeci).


Pored Rakana Rushaidata i Ozrena Grabarića, u predstavi igraju Mia Melcher, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Levantić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Milica Manojlović.


Dramaturgiju potpisuje Katarina Pejović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostimografiju Doris Kristić, dok su muziku komponovali Alen i Nenad Sinkauz.
Predstava počinje u 21 čas. Za publiku je obezbijeđen prevoz sa stanice „Olimpije“ (u gradu) u 20.15č. Napominjemo da u blizini scene nema mjesta za parkiranje, a da se do scene može doći i pješke.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti