Vlada odobrila 300 hiljada za Sea dance

Vlada je na jučerašnjoj sjednici aminovala da se za organiza iju ovogodišnjeg festivala Sea dance iz državne kase uplati 300 hiljada eura.

U obrazloženju odluke Vlada navodi:
Festival „Sea Dance“ organizuje se u Budvi od 2014. godine od strane organizatora MYEXIT ADVENTURE d.o.o. Za prvih pet godina održavanja festivala ukupan broj posjetilaca po informacijama
organizatora je bio oko 380.000.

Ovaj festival, je jedan od međunarodno najpopularnijih brendova Crne Gore i jedan od omiljenih evropskih
festivala na Mediteranu. O pozicioniranju „Sea Dance“ festivala, u očima domaće i svjetske javnosti, svjedoče i uzastopne nominacije na prestižnim Evropskim festivalskim nagradama na kojima je trijumfovao, već svojim prvim izdanjem, 2014. godine i od tada je uvijek među prvih deset. „Sea Dance“ se i prošle godine našao u najužem izboru za „festivalske Oskare“, u konkurenciji u kategoriji “Best Medium-Sized Festival”.

Za pet godina postojanja „Sea Dance“ festival doveo je neke od najvećih svjetskih i regionalnih muzičkih zvijezda i doprinio opštem unapređenju ekonomskih efekata turizma. „Sea Dance“ festival po procijenama organizatora je za Crnu Goru već u prvoj godini generisao ukupan turistički prihod od preko 7 miliona eura i podigao posjetu na Budvanskoj rivijeri 11% u odnosu na isti period 2013. godine, a u godinama koje su
slijedile nastavio je i dalje značajno da doprinosi kako direktnim prilivom novca od turizma tako i međunarodnom promocijom.

Drugo izdanje „Sea Dance“ festivala koje je održano 2015. godine po informaciji organizatora privuklo je 110.000 posjetilaca. Crnogorsko Turističko Udruženje procijenilo je doprinos festivala turističkoj privredi Budve na 20 miliona eura. Nastavljajući ovaj uspješan niz u 2017. godini „Sea Dance“ festival je donio novih 9,9 miliona eura Crnoj Gori. Ovaj visok nivo kvaliteta organizacije i muzičkog programa ne bi bio moguć bez snažne logističko-finansijske podrške države Crne Gore, a efekti na lokalnu turističku privredu su daleko veći u odnosu na ulaganje u festival.

Pored direktnog priliva novca od turizma, „Sea Dance“ omogućava i međunarodnu promociju destinacije na kojoj se održava, a pored klasičnih medija, promotivni efekat koji se dobija preko društvenih mreža od strane publike i učesnika je neprocjenljiv i time se stiže direktno do željenih tržišta i turista.
Kada je brending destinacije u pitanju, doprinos manifestacija u promociji kroz klasične medije i društvene mreže je značajan. Dobar je primjer kada je jedna od najtraženijih svetskih zvezda Skrillex, nakon nastupa na „Sea Dance“ festivalu u Budvi, postavio na svoje društvene mreže, koje broje preko 20 miliona ljudi, fotografije kako uživa u Crnoj Gori. To je na njegove fanove imalo veći uticaj nego bilo koja TV reklama ili oglas koji bi pokušao da ih privuče u Crnu Goru. „Sea Dance“ istovremeno ima i veoma važan sociološki značaj, jer mlade vraća iz virtuelnog u stvaran svet.
U 2019. godinu organizatori festivala ušli su sa još većim ambicijama, sa željom da održe već visoki nivo organizacije, kao i da zajedničkim snagama i zalaganjem postave nove, još bolje standarde realizacije festivala. Ovaj cilj će se postići najjačim programom do sada, što će rezultirati i u podizanju broja inostranih posjetilaca na još veći nivo, najavljujući tako najbolji festival do sada.
O opravdanosti podršci festivala govori i činjenica da je u proteklih 20. godina „EXIT“ tim razvio jednu od najvećih i najjačih promotivnih mreža u regionu i Evropi, a porodica „EXIT“ festivala u poslednjih pet godina se proširila organizacijom ostalih sedam festivala u šest zemalja sa potencijalom daljeg širenja.


Takođe „EXIT“ je jedina organizacija u regionu sa globalnom marketing kampanjom, na preko 30 tržišta i u protekle dvije decenije realizovali su preko 500 zasebnih kampanja i događaja

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti