Sve spremno za dolazak Irineja

Programom proslave 27. septembra u 18 časova predviđena je večernja služba sa svečanim dočekom Patrijarha srpskog g. Irineja. U 19 časova biće održana svečena akademija na kojoj će besjediti književnik Dragoslav Bokan.

28.septembra u 9 časova održaće se Sveta patrijaršijska liturgija sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Laza i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom. U 12 časova za sve prisutne vjernike biće priređena trpeza ljubavi uz kulturno umjetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pjevačko društvo Grbalj. Vjernicima će se obratiti patrijarh srpski g, Irinej, mitropolit crnogorsko primorski g. Amfilohije, g. Stanko Magud i g. Marko Bato Carević.

Uoči proslave, na manastiru su postavljene ukrasne zastavice, a postavljena je i posebna rasvjeta koja će ga osvjetljavati sve do datuma proslave. Odbor je za sve vjernike obezbijedio parking prostor ispod manastira kod autobuskog stajališta u Lastvi Grbaljskoj. Za sve slabopokretne osobe biće obezbijeđen kombi prevoz od parkinga do manastira.

O manastiru Podlastva;

Manastir Rođenja Presvete Bogorodice koga je 1350. godine obnovio Car Dušan, vjekovima je duhovno i prosvjetiteljsko sjedište Grblja. Na mjestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda. Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nađen dio mozaika i fragment parapetne ploče koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici iz V – VI vijeka.
Prema narodnom predanju, Sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru.
Kroz trajanje hrama kroz vjekove u više navrata je vršena njegova obnova, dogradnja, pregrađivanje zvonika, ugradnja rozete tako da danas hram ima izduženu osnovu, dužine 12,50 a širine 4 metra sa trodjelnim zvonikom na preslicu.
Između hrama i konaka nalazi se ranohrišćanska krstionica iz VII vijeka.
U hramu je na južnom dijelu oltarskog zida djelimično sačuvan manji dio starog freskopisa iz XV vijeka, dok je u najvećem dijelu hrama postoji noviji freskopis, manjeg kvaliteta, slikan preko prethodnog živopisa.
U pisanim izvorima manastir se prema M. Crnogorčeviću prvi put pominje 1419. godine, kada je Nikola Ercegović iz Vranovića zavještao ovom manastiru cekin svijeća: ''da mu gore pred dušom mrtvijeh, a za zdravlje živijeh'', a zatim 1427. godine, za koju se vezuje nastanak Grbaljskog Zakonika koji je donijet u ovom manastiru.
U toku svog viševjekovnog trajanja manastir je razaran, paljen i uništavan, a posljednji put je postradao u velikom zemljotresu iz 1979. godine.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti